Ez a lényeg: még mindig nem zárult le maradéktalanul a zsidó kárpótlás"

Szerda este a Dohány utcai zsinagógában Orbán Viktor magyar és Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök közösen emlékezett meg a „holokauszt áldozatairól” a Mazsihisz meghívására. Heisler András, a szövetség elnöke is felszólalt, aki szóvá tette Orbán korábbi Horthyt méltató kijelentéseit is.

A Mazsihisz elnöke úgy fogalmazott, hogy „Magyarország felemás módon nézett szembe a holokauszt folyamatával”, az akkori kormány és a kormányzó felelősségével, mint ahogy még mindig nem zárult le maradéktalanul a „zsidó kárpótlás”, és megoldatlan az egyházakat ért jogsérelmek orvoslása is.

Hírdetés

A rendezvényen beszélt Orbán Viktor is, aki arról beszélt, hogy olyan jövőt képzelnek el, amelyben összeköt továbbá a külső fenyegetésekkel szembeni önvédelem, a terrorizmus elleni küzdelem, a modern technológia, innováció és kutatás, a kereskedelmi és beruházási kapcsolatok, a kultúráik közötti mély kapcsolat. ” Benjamin

Netanjahu arról beszélt, hogy a cionizmus megszületésével együtt a pusztítás is megszületett a világban, de köszöni Orbánnak azokat, amiket a zsidóságért tesz. Izrael vezetője leginkább a zsidóság teljesítményét méltatta beszédében, Herzl Tivadart kiemelve, aki megálmodta Izrael államot. Netanjahu szóvá tette, hogy vannak antiszemita megmozdulások a világban, ő maga Párizsból érkezett Magyarországra, ott neki Macron azt mondta, az anticionizmus az antiszemitizmus egy fajtája. Rejtett antiszemitizmus Netanjahu szerint is létezik, de ő köszöni Orbánnak, hogy ezzel szemben fellép. Szerinte nagy barátság van a két nép között, amit nagyon szépen köszön.


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »