„Ez a három bolygó egyszerűen főnyeremény!”

„Ez a három bolygó egyszerűen főnyeremény!”

NIF:  A Föld nevű bolygónkat elpusztítjuk. A ránkvándorlási válság háborút okoz, ami nemcsak a népességet csökkenti, hanem élhetetlenné teszi a bolygónkat. Igy itt van “3 Főnyeremény Bolygó”, ahova elpucolhatunk, ha minden kötél szakad. Van azonban egy hatalmas dilemma: A végpusztulás ma fenyeget bennünket, s az intersztelláris utazás meg még a beláthatatlan távoli jövő, ha egyáltalán lehetséges lesz! Ugyanis a “kiváló” fizikusaink szerint képesek kell legyünk elgörbíteni a teret, s akkor a “3 Főnyeremény Bolygó” idekerül a fenekünk alá! S így, hipp-hopp, ott is vagyunk! De még mindig vannak megoldandó problémák: kik fognak oda hipp-hoppolni? Miképp fog lezajlani a “kiválasztás”? Mert ugye tudjuk kik a kiválasztottak???!!! Mert a hipp-hopp rakétákra nem fog mindenki felférni!!! A nol.hu szorgalmasan eteti a népet!

Szinte hetente érkeznek hírek lakható, Föld-szerű bolygók felfedezéséről. Most viszont egy új módszerrel találtak egyszerre három planétát is egy csillag körül, amelyek tanulmányozása kitágíthatja a földön kívüli élet kialakulásáról alkotott – meglehetősen szűk látókörűnek bizonyult – elméleteinket.

Egyszerre három bolygót talált egy halvány csillag körül egy nemzetközi kutatócsoport, alig 40 fényév távolságra a Földtől a Vízöntő csillagképben. A naprendszert a 60 centiméteres chilei TRAPPIST infravörös bolygóvadász távcsővel fedezték fel, amelyet olyan hűvös törpecsillagok észlelésére optimalizáltak, amelyek túl halványak az optikai távcsövek számára.

A TRAPPIST összesen 60, aránylag közel lévő csillagrendszert vizsgál, ezek között bukkantak rá egy Jupiter méretű csillagra, amelynek az átmérője a Napunk nyolcada, és jóval hűvösebb is nála.

A tavaly ősszel kezdődött megfigyeléssorozat során a TRAPPIST-1-nek elkeresztelt barna törpe fényében kisebb fénycsökkenéseket regisztráltak. Ezt a rendszeres “pislákolást” a napkorong előtt elhaladó bolygók okozhatják (az eddig ismert, Naprendszeren kívüli bolygók többségét is ezzel az úgynevezett fedési módszerrel fedezték fel).

 

Fantáziarajz a most felfedezett naprendszerről
ESO/M. Kornmesser

A Nature-ben publikált tanulmány szerint a további megfigyelések alátámasztották, hogy a csillag körül három planéta kering. Ezek mérete és hőmérséklete a Földhöz, illetve a Vénuszhoz hasonló. A két legbelső bolygó 1,5, illetve 2,4 nap alatt kerüli meg napját, vagyis nagyon szoros pályán keringenek, a külső planéta keringési ideje pedig valahol 4 és 73 nap között lehet. A pályaadatok és az égitestek mérete alapján valószínűsítik, hogy mindhárom bolygón jóval 400 Kelvin (127 Celsius-fok) alatti lehet a hőmérséklet, ami kedvező az élet kialakulásához – írta a Universe Today.

Mindhárom bolygó “kötött pályán” mozog: a Holdhoz hasonlóan az egyik oldalukon mindig nappal van, a másikon állandó a sötétség. A közelebb keringő két bolygó nappali oldala így valószínűleg túl forró, a sötét pedig túl hideg az élet fenntartásához, de a nyugati féltekéjükön lehet egy-egy “komfortzóna”, ahol nem ennyire szélsőségesek a hőmérsékleti viszonyok. Az élet kialakulása a legtávolabbi bolygón a legvalószínűbb, amely a “lakhatósági zónában” kering, ahol a víz (ha van) folyékony halmazállapotban maradhatott meg.

“Ez a három bolygó egyszerűen főnyeremény: annyira közel keringenek, és annyira kicsi a központi csillaguk, hogy meg tudjuk mérni a légkörüket és összetételüket is, hogy kideríthessük, lakottak-e”

– idézte a Phys.org Julien de Wit csillagászt.

A felfedezés még akkor is áttörésnek számít, ha történetesen mindhárom bolygó lakatlannak bizonyul. Ez ugyanis az első bolygórendszer, amelyet egy nagyon halvány és kis méretű csillag körül találtak. Az univerzumban aránylag nagy számban fordulnak elő halvány törpecsillagok, a bolygókutatók eddig mégis jóval nagyobb, a Napunkhoz hasonló csillagokra (és az “előttük” átvonuló planétákra) összpontosítottak, amelyek elég fényesek az optikai óriástávcsövek számára. Megfordítva: az optikai távcsövek többségét fényes csillagokra optimalizálták, nem pedig “hűvös törpékre”. Meglehet, a csillagászok ezzel átestek a ló túloldalára: a Nap-szerű, fényes csillagok ugyanis adott esetben elhomályosíthatják a bolygóikról érkező jeleket.

A kutatás vezetői, Michael Gillon és Emmanuel Jehin (University of Liège) éppen ezért építették meg a TRAPPIST távcsövet, amit kifejezetten “ultrahideg” csillagok észlelésére szántak. Ezek a halvány törpecsillagok infravörös tartományban sugároznak, így kevésbé vakítják el a körülöttük keringő égitesteket.

“Eddig csak feltételeztük, hogy rendkívül hűvös törpecsillagok körül is kialakulhattak bolygók, erre most hármat is találtunk egyetlen rendszerben”

– érzékeltette a felfedezés jelentőségét az Európai Déli Obszervatóriumhíroldalának nyilatkozva Emmanuel Jehin, a tanulmány társszerzője.

nol.hu

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

Kategória:ránkvándorlási válság, Tudomány-Technika Tagged: ránkvándorlási válság, zsidó ránkvándorlók, ős-ránkvándorlók


Forrás:internetfigyelo.wordpress.com
Tovább a cikkre »