Ez a gyakorlat árulkodhat a szív egészségéről

Ez a gyakorlat árulkodhat a szív egészségéről

Azoknál a férfiaknál, akik 40 fekvőtámaszt meg tudnak csinálni, sokkal kisebb eséllyel alakulnak ki szívbetegségek.

Egy nemrégiben készült tanulmány szerint azoknál a férfiaknál, akik képesek egyszerre legalább 40 fekvőtámaszt megcsinálni, sokkal kisebb valószínűséggel alakul ki szívbetegség. A szakértők szerint ezzel a gyakorlattal egyszerűen felmérhető, kikre jelent nagyobb veszélyt ez a betegségcsoport – írja a Study Finds.

Hírdetés

A Harvard T.H. Chan School of Public Health tanulmánya a középkorú férfiak fizikumát, illetve bizonyos szívbetegségek előfordulásának gyakoriságát hasonlította össze. Tanulmányukban 1104 tűzoltó egészségügyi adatait tekintették át 2000 és 2010 között. Átlagéletkoruk 40 körüli volt, átlagos testtömeg-indexük pedig 28,7. A tűzoltók azt a feladatot kapták, hogy minél több fekvőtámaszt végezzenek el, és futópadon is lemérték az állóképességüket – írja a Házipatika.com.

A tízéves vizsgálati időszak végére 37 résztvevő szenvedett valamilyen szívbetegségben, közülük pedig 36-an nem tudtak 40 fekvőtámaszt egyszerre elvégezni a kezdeti tesztek során. Vagyis azoknál, akik egyhuzamban képesek voltak negyvenszer megismételni a gyakorlatot, 96 százalékkal kisebb arányban alakultak ki szívbetegségek. Meglepő módon a futópadon mért eredmények, illetve a szívbetegségek között már nem találtak ilyen egyértelmű összefüggést.

Az eredmények igazolják, hogy a fekvőtámasz-kapacitás felmérésével egyszerűen és költségmentesen kideríthető, mekkora veszélye van a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának az adott személynél – mondja a tanulmány vezető szerzője, Justin Yang. 


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »