Ez a Gergő-gyerek meg a piknik

Ez a Gergő-gyerek meg a piknik

„Ma 30 éve az akkor még »vasfüggönynek« tekintett osztrák-magyar határon rendezték meg a Páneurópai Pikniket, lehetővé téve, illetve elősegítve a volt NDK állampolgárainak nyugatra menekülését, Németország egyesülését, majd később az Európai Unió bővülését. Mennyi remény volt akkor a szívünkben!

Reménykedtünk, hogy Magyarország egy nyitott európai ország lesz. Reménykedtünk, hogy mind a szabadság és függetlenség, mind az életszínvonal tekintetében olyanok lehetünk, mint nyugati szomszédaink. Csalódnunk kellett. Miközben valóban EU-tagok lettünk és elindultunk Európa felé, az Orbán–Tarlós-rendszerben az ország, benne a főváros, mintha hátrafelé menetelne.

Hírdetés

Újabb vasfüggönyt emelnek, ismételten Moszkva kegyeit keresik és az ország kettészakadása, jelentős részének leszakadása már-már a háború előtti nyomorúságot idézi. Mi sem szemléleti jobban az ismét kialakult szakadékot nyugat és kelet között, hogy amíg Bécs tartósan a világ legélhetőbb városa, addig a budapestiek évekkel korábban halnak meg a főváros katasztrofális levegőminősége miatt. Újra fel kell idéznünk és fel kell élesztenünk a 30 évvel ezelőtti reményt. Magyarország és Budapest igenis legyen a szabad, független, tisztes megélhetést, biztonságot és egészséges környeztet biztosító Európa elidegeníthetetlen része!”

Karácsony Gergely: Ma harminc éve rendezték meg a Páneurópai Pikniket


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »