Ez a génmódosított hal lehet a jövő sztárétele

Ez a génmódosított hal lehet a jövő sztárétele

Kínai biológusok génszerkesztéssel olyan új széleskárászfélét tenyésztettek ki, amelyben nincsenek a fogyasztását megnehezítő apró szálkák.

Az új fajtát, amelyet a közelmúltban engedélyeztek, a Kínai Halászati Tudományos Akadémia (CAFS) alá tartozó Hejlungcsiangi Folyami Halászati Kutatóintézet kutatócsoportja fejlesztette ki – közölte kedden a Science and Technology Daily, a kínai Tudományos és Technológiai Minisztérium újságja, írja az Origo.

A pontyfélék családjába tartozó hal finom, ízletes húsa miatt közkedvelt.

Hírdetés

A széles kárásznak azonban sok apró szálkája van, amely könnyen megakadhat az ember torkán, és húsának ipari feldolgozását is megnehezíti.

A kutatócsoport tavaly már egy olyan generációt tenyésztett ki, amely képes az új genetikai tulajdonságokat átadni az utódoknak, és ugyanolyan normálisan fejlődik, mint a közönséges ponty.

A Kínai Tudományos Akadémia szakértői szerint ez az előrelépés jelentős áttörést jelent a pontyfélék minőségének javításában.

Reményeik szerint más, ehető édesvízi halak apró szálkáinak problémáját is meg tudják oldani, és nagy hatással lesz jövőbeli halfogyasztásra. 


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »