„Ez a csapat fantasztikus volt” – Szabó László szerint a paralimpián elért tizenöt érem parádés

„Ez a csapat fantasztikus volt” – Szabó László szerint a paralimpián elért tizenöt érem parádés

Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) elnöke maximálisan elégedett a magyar csapat párizsi paralimpián nyújtott teljesítményével, ahogy fogalmazott: minden magyar büszke lehet, és legyen is a sportolókra.

A küldöttség – melyet 13 sportágban szereplő 39 versenyző alkotott – 15 éremmel, öt arannyal, hat ezüsttel és négy bronzzal zárt a francia fővárosban. Magyarország hasonlóan szerepelt, mint három éve Tokióban, amikor 16 dobogós hellyel, közte hét elsővel zárt. „Tokióban azt mondtam, hogy ez a magyar parasport aranycsapata, az idei eskütételen pedig azt, hogy megnyitottuk a magyar parasport aranykorát. Igazat mondtam. Ez a csapat itt Párizsban már az aranycsapat plusz, az aranykor kapuját kinyitottuk és nyitva tartjuk. – nyilatkozott a sportvezető. – Előzetesen úgy fogalmaztam, hogy 68 számban 68 aranyéremért jövünk. Ezek közül ötöt a nyakunkban hazaviszünk, egyet vagy kettőt szerintem elvettek tőlünk mások, azért a 63-ért pedig, amit most nem viszünk haza, újra és újra el fogunk jönni.”

Hírdetés

Az MPB elnöke teljes mértékben elégedett a magyar versenyzők teljesítményével, hozzáállásával. „Ez a csapat fantasztikus volt. Minden sportoló megtett mindent minden egyes eredményért, ez a legfontosabb. Számtalan nagyszerű helyezés, egyéni legjobb eredmény született. A 15 érem parádés, a szomszédaink közül csak Ukrajna előz meg bennünket, az összes balti, balkáni és skandináv ország mögöttünk van és kilenc európai ország van előttünk. Ott vagyunk, ahol a helyünk van, a magyar paralimpiai csapat extra teljesítményt nyújtott. Minden magyar büszke lehet és legyen is rájuk!” – mondta Szabó László, akiben ezzel együtt maradt hiányérzet.

„Az a sportvezető, aki nem úgy megy haza egy versenyről, hogy minden érmet, amit csak lehet, hazavitt, annak legyen hiányérzete. Szeretném, ha ez a gondolkodás átmenne a magyar sportba, mert aki komolyan veszi a sportot, az így gondolkodik. Ha mi ezt nem tesszük és nem ennek mentén építjük fel az életünket, a munkánkat, akkor vesztesek leszünk. Márpedig mi győztesek akarunk lenni” – fejtette ki. Hangsúlyozta: összességében lebilincselő volt, amit a magyar sportolóktól látott. „Kiemelni nem szeretnék senkit, egyvalami azonban biztos: van négy sportolónk, Konkoly Zsófia, Pap Bianka, Ekler Luca és Kiss Péter Pál, aki Tokió után ismét aranyérmes lett. Nyilván ők állnak a csúcson, hiszen az aranyérmes fölött már csak egy van, aki az aranyérmét meg tudja őrizni – mondta, majd kiemelte, hogy hét olyan sportoló mutatkozott most be, aki tizen- vagy huszonéves. – Mocsári Bence, Rescsik Csaba, Szabó Alexandra, Nagy Vivien, Luterán Petra, Hotz Csenge és Boldizsár Dalma.

Ők nem voltak még korábban paralimpián, itt az új generáció. Tehát van hova nekidönteni a hátunkat, ez még nem elég nagy falfelület ugyan, de majd egyre nagyobb lesz.” Arra a kérdésre, hogy milyennek látta a paralimpia hangulatát, a lebonyolítást, Szabó László szinte csak szuperlatívuszokban válaszolt. „A franciák extra paralimpiát csináltak. A versenyek lenyűgözőek voltak, a szervezés, a körülmények, a kreativitás, az ötletek szenzációsak. Nézői szempontból hibátlan volt minden. Szervezői oldalról tudnék sorolni hibákat, de nem teszem, mert nem akarom senki szájízét elrontani, és már mindegy is” – fogalmazott.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »