Ez a bolygó pusztíthatja el a Naprendszert

Ez a bolygó pusztíthatja el a Naprendszert

Nem lesz épp egyszerű helyzetben Naprendszerünk hétmilliárd év múlva: bár korábban úgy lehetett tudni, a Nap felrobbanását több bolygó is túlélheti, mégsem teljesen biztos a megmaradás.

A rejtélyes 9. bolygója elpusztíthatja a Naprendszert is azok után, hogy a Nap már felrobbant – közölte az Independent. Arról a feltételezhetően a Naprendszer peremvidékén keringő óriásbolygóról van szó, aminek létezését tavaly kezdték el sejteni. Elméleti módszerekkel jutottak erre: a 9. bolygó tömegvonzása lehet az, ami zavarhatja a külső Naprendszer égitestjeinek, a Neptunuszon túli kisbolygóknak és üstökösöknek mozgását. Az is lehet ugyanakkor, hogy egy csillagnál kisebb tömegű égitestről van szó, távcsöves megfigyeléssel pedig eddig nem sikerült a nyomára bukkanni. A Kaliforniai Technológiai Intézet kutatói idén számoltak be róla, hogy számítógépes szimulációk szerint a transzneptun-övezetben egy óriásbolygó helyezkedhet el.

Hírdetés

Katalizátora lehet a szennyezésnek

Márpedig ha létezik, a 9. bolygó keresztülhúzhatja azon eddigi számításokat, melyek szerint a Nap hétmilliárd év múlva bekövetkező halálát több bolygó, így a Jupiter, a Szaturnusz, az Uránusz és a Neptunusz is túléli majd. Eddig úgy látták, hogy a Nap akkorára nőhet, hogy a Földet is elnyelheti, de utána fehér törpévé válik, és az említett bolygókat biztonságos távolságra tolja magától. Nem lesz feltétlenül így, ha ott a 9. bolygó, bezavarva röppályájával és tömegével. Ha valóban létezik, a Nap halála után hozzájárulhat legalább az egyik óriásbolygó kiiktatásához azzal, hogy azt kilöki a csillagközi térbe.

Az új kutatásban a Warwicki Egyetem munkatársa, Dimitri Veras arra jutott: a Naprendszer sorsa attól függhet ezután, milyen tömegű ez a bolygó, és mi jellemző a pályájára. A feltételezett bolygó pedig a Nap fehér törpévé válása után is bezavarhat, így katalizátora lehet például fehér törpévé vált Nap sziklás törmelékekkel történő szennyezésének.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »