Extrém hatásoknak ellenálló testkamerák kerülnek a börtönökbe

Extrém hatásoknak ellenálló testkamerák kerülnek a börtönökbe

Biztonságtechnikai fejlesztés miatt szerzi be a testkamerákat a büntetés-végrehajtási szervezet.

A speciális eszközök célja, hogy így a különböző intézkedések visszakövethetővé válnak, utólag ki lehet ezeket elemezni. A rögzített események nagyon sok tanulsággal szolgálnak, mert utólag biztosítják a kollégáknak, hogy megfelelő szakmai következtetéseket vonjanak le – mondta az InfoRádiónak Makula György, büntetés-végrehajtási ezredes, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának szóvivője.

Az eszközöknek preventív hatása is van, ugyanis

azok a fogvatartottak, akik valamilyen rendkívüli eseményt kezdenének, látják, hogy a kamera mindent rögzít.

A rendszer más rendvédelmi szerveknél is bevett módszer.

A felvételek akár bizonyítékként is szolgálhatnak a felelősség megállapításában, például egy fegyelmi eljáráskor, amikor a fogvatartott csekélyebb súlyú bűncselekményt követ el. A biztonságtechnikai fejlesztések célja a modern korhoz való felzárkózás, és Makula György szerint a modernizáció megtörtént, a hazai börtönök már elérték már ezt a szintet.

/* (c)AdOcean 2003-2018, portfolio_hu.Infostart_2018.mobile_site.cikkek.banner_cikkozi_extra */
ado.slave(‘adoceanindexhuokdtbqijve’, {myMaster: ‘dBfmGy0C0lT8mfY5Mfg2WBNH8U_KL2dR9EYdt6o1mXz.47’,

Hírdetés

onServerEmission: function(){document.getElementById(„y-adoceanindexhuokdtbqijve”).classList.add(„uysdfa6ds”);},
onServerEmissionEmpty: function(){}
});

„Rengeteg kameránk van az objektumokban, viszont ahol leginkább a műveleti egységeink dolgoznak, ott nem mindenhol van kamerás lefedettség” – mondta. A műveleti egységek a kiemelt fogvatartottak szállítását, bírósági előállítását végzik. A kamerák a rabszállítóban, a bíróság épületében, vagy olyan helyeken is tudnak felvételeket készíteni, ahol nincs rögzített beépített kamerarendszer.

Egyelőre tíz ilyen speciális készülék van, amit a központi műveleti osztály, a BVOP speciális műveleti egységének munkatársai használnak egyelőre teszt jelleggel. Makula György hozzátette: ők az ország valamennyi büntetés-végrehajtási intézetében megfordulnak, és speciális feladataik közben mindenhol tudják használni ezeket a kamerákat.

Az speciális eszközökről, amiket rendvédelmi célra fejlesztettek, „nagyon pozitív tapasztalatok vannak”, megfelelnek a katonai szabványnak. Ez azt jelenti, hogy a külső környezeti hatásoknak ellenállnak,

kivédik a folyadék, a por, az ütődés, a sérülés hatásait, és akár mínusz 20 és plusz 50 Celsius-fok között is működnek.

„Mozgás közben, ha valamilyen intézkedés van, akkor is elég jó, megfelelő minőségű felvételeket és hangot rögzítenek” – mondta Makula György.

A teljes interjú csütörtök este nyolc óra után, az InfoRádió Paragrafus című magazinműsorában lesz hallható.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »