Exponenciálisan nő az LMBTQ olimpikonok száma

Legalább 131 nyilvánosan meleg, leszbikus, biszexuális, transznemű, queer és nem bináris sportoló utazik Tokióba a nyári olimpiai játékokra – írta az Outsports. Ez a szám több mint kétszerese a 2016-os riói játékokon részt vett LMBTQ sportolók számának, és meghaladja az összes korábbi nyári olimpiai játékokon szereplők számát együttvéve.

Idén 26 sportágban 25 különböző országot képvisel legalább egy olyan sportoló, aki nyilvánosan vállalta másságát – írták. A portál szerint a legtöbben az Egyesült Államokból érkeznek (30), amit Nagy-Britannia (15), Hollandia (12) és Kanada (11) követ.

A tokiói olimpia nem csak ebből a szempontból lesz mérföldkő. Először szerepel a július 23-án kezdődő játékokon az olimpiák történetének első transznemű sportolója. A 43 éves új-zélandi súlyemelő, Laurel Hubbard 2013-ban még a férfiak között szerepelt, majd ezt követően esett át nemváltó műtéten, majd kapott engedélyt, hogy a nők között versenyezzen.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság 2015-ben engedélyezte a transznemű sportolók szereplését az olimpián.

Hírdetés

Ennek feltétele, hogy a sportolók tesztoszteronszintje a versenyt megelőző 12 hónapban nem lépheti át a 10 nanomol/liter határértéket. A Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak tavaly kellett volna új irányelveket kiadnia, de ezt az olimpia utánra halasztotta a kvalifikációs versenyek zavartalan lebonyolítása érdekében.

A transznemű sportolók szereplése mindenhol vitatott, a legélesebb viták talán az Egyesült Államokban vannak.

Joe Biden elnöksége első napján aláírta a transznemű sportolók egyenjogúságáról szóló rendeletet, amely lényegében legalizálja a férfinak született transznemű sportolók rászabadítását a női sportokra.

Ez 360 fokos fordulatot jelent az előző elnök politikájához képest. Donald Trump elnöksége alatt tilos volt férfiként született transzneműeknek szerepelniük női versenyzőkkel, ezzel garantálva az esélyegyenlőséget. Az új demokrata vezetés azonban egy 2020-as legfelsőbb bírósági ügy alapján úgy ítélte meg, hogy a volt elnök korlátozása diszkriminatív az LMBTQ sportolók számára.

A törvény ellen több republikánus vezetésű állam is „fellázadt”, és nem engedik a transznemű sportolókat a választott nemük szerinti sportban versenyezni.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »