Exit poll: a függetlenségpártiak győztek

Az első exit poll szerint az elszakadásért küzdő koalíció nyerte a választásokat Katalóniában. Egyelőre azonban nem biztos, hogy meglesz az abszolút többségük a katalán parlamentben. A függetlenségpártiak szeretnék megindítani a leválási folyamatot Spanyolországtól. Ezt azonban a spanyol kormány törvénytelennek tartja. A katalán elnök szerint olyan megoldásra kell törekedni, amellyel mindenki jól jár.

Vasárnap történelmi jelentőségű parlamenti választásokat tartottak Katalóniában. A voksolás tétje, hogy az autonóm közösség megpróbál-e kiválni Spanyolországból.

Hírdetés

Az Együtt az Igenért párttömörülés megígérte: ha megnyerik a választásokat, egyoldalúan megindítják az elszakadási folyamatot. A kezdeményezés élén a katalán kormánypárt áll. „Ha az igen szavazatok nyernek, akkor le szeretnék ülni egy asztalhoz a spanyol szervekkel, az Európai Bizottsággal és az európai országokkal, és megpróbálunk dűlőre jutni velük ebben a kérdésben úgy, hogy az mindannyiunknak, ne csak Katalóniának legyen jó” – mondta Artur Mas, Katalónia elnöke.

A spanyol kormány elutasítja az elszakadási törekvéseket. Szerintük a katalánok most csak saját parlamentjük összetételéről dönthetnek, az egyoldalú elszakadásról nem, mert az törvénybe ütközik. A spanyol kormányzó erő, a Néppárt reméli, hogy a szeparatista pártok vereséget szenvednek a választáson. „Az a tény, hogy Katalónia nagy városainak szomszédságából is jönnek szavazni az emberek, és sokan már meg is érkeztek borítékjaikkal a szavazóhelyiségekbe, reményt ad arra, hogy olyan végeredmény születik majd, amilyet szeretnénk” – mondta a Spanyol Néppárt képviselője.

Katalónia Spanyolország három autonóm közösségének egyike, Baszkföld és Galícia mellett. Saját parlamenttel és kormánnyal rendelkezik, viszont nem jogosult adószedésre. Katalónia adja a spanyol bruttó nemzeti termék ötödét, és az egy főre jutó GDP, valamint a háztartások jövedelme is magasabb a spanyol átlagnál. Emiatt sok katalán úgy véli, hogy gazdaságilag jól járnának az elszakadással. Politikailag viszont veszélyes lépés lenne – már csak azért is, mert nem biztos, hogy a térség automatikusan az unió maradhatna.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »