Exhumálják Franco tábornokot

Exhumálják Franco tábornokot

Jól halad a baloldal a múlt végső eltörlésével.

A spanyol legfelsőbb bíróság jóváhagyta Franco tábornok sírjának áthelyezését, zöld utat kapott tehát a kegyeletsértés.

A spanyol legfelsőbb bíróság jóváhagyta kedden, hogy áthelyezzék Francisco Franco tábornok (1892-1975) sírját a Madrid melletti Elesettek Völgyében található bazilikából.

Az exhumálást februárban rendelte el a spanyol kormány, de Franco leszármazottai a bírósághoz fordultak, amely júniusban átmeneti intézkedésként felfüggesztette a síráthelyezés végrehajtását.

A döntés különösen kegyeletsértő, hiszen arról senki sem rendelkezett, hogy hová helyezzék Franco földi maradványait. A család részéről korábban felmerült, hogy a néhai tábornok szülővárosában, Ferrolban helyezzék újra végső (ezek után ki tudja, mennyire végső…) nyugalomra Francót, ám erre a városka baloldali vezetése miatt nem lesz lehetőség, a település visszavette a korábban a Franco családnak adományozott sírhelyet.

Hírdetés

A spanyol kormány egyik fő érve az exhumálás mellett az volt, hogy egy „demokratikus országban nem őrizheti mauzóleum egy diktátor emlékét”.

A Franco elleni hadjárat a 2000-es évek közepén indult, a baloldal azóta próbálja a múltat végképp eltörölni Spanyolországban. Számos Francót ábrázoló köztéri szobrot távolítottak el, illetve több utcát is átneveztek. Spanyolországban egyébként nagyjából a lakosság fele ma is szimpatizál Franco tábornokkal.

Pörge Béla – www.888.hu

Köszönettel és barátsággal!

www.flagmagazin.hu


Forrás:flagmagazin.hu
Tovább a cikkre »