Évzáró taggyűlést tartott a Csemadok Pozsonypüspöki Alapszervezete

Évzáró taggyűlést tartott a Csemadok Pozsonypüspöki Alapszervezete

Január 29-én tartotta évzáró gyűlését a Csemadok Pozsonypüspöki Alapszervezete, amelynek főbb programpontjai az elnöki beszámoló, az ellenőrző bizottság beszámolója és a 2023-as évre tervezett rendezvények ismertetése volt.

Az évzáró gyűlés a pozsonypüspöki magyar óvodások vidám kultúrműsorával indult, majd Jégh Izabella, a Csemadok Pozsonyi Választmányának elnöke, és a pozsonypüspöki alapszervezet alelnöke nyitotta meg azt.

Amint azt megnyitó beszédében az alelnök asszony hangsúlyozta, az alapszervezet 2022-es évének évzáró ülése hármas évforduló jegyében zajlik: 200 éve született a szabadságharc költője, Petőfi Sándor és Madách Imre jeles drámaírónk, Az ember tragédiájának írója is, de 200 éve annak is, hogy Kölcsey Ferenc befejezte nemzeti imánkat, a himnuszt.

A program megszavazása, illetve a javasló- és mandátumvizsgáló bizottság megválasztása után az elnöki beszámolóra került sor. Nagy Elza elnök asszony kiemelte, hogy a 2022-es egész évi rendezvénysorozatuk a Szent Miklós plébániatemplom és településük első írásos említésének 800. évfordulója jegyében zajlott. Majd említést tett arról is, hogy a tavalyi év is bővelkedett kitüntetettekben.

A Csemadok országos vezetése tavaly is díjazta legaktívabb tagjait, 2022 azzal kezdődött, hogy Jégh Izabella Gyurcsó István díjat kapott. A 800-as évforduló kapcsán pedig a helyi önkormányzat részesített kitüntetésben több Csemadok-tagot: Takács Andrást, Csanaky Eleonórát, Mikus Pétert, Ožvald Erzsébetet és Nagy Vilmost, posztumusz. Az idei új év is nagy meglepetéssel kezdődött, Takács András, a Csemadok alapítótagja, állandó vezetőségi tag néptánckutatói és koreográfusi munkássága elismeréseként megkapta a Pribina Kereszt első fokozata állami kitüntetést.

Ezt követően az alapszervezet elnöke ismertette a tavalyi évben szép számban megtartott hagyományos és egyedi alapszervezeti rendezvényeket, majd végezetül a további aktív tevékenységre buzdított. Mint mondta, az eredményekben gazdag új esztendőhöz elsősorban jó egészségre lesz szükség, továbbá komoly elhatározásra, hogy akarjunk dolgozni közösségünk gyarapodásáért, fejlődéséért.

Hírdetés

„Párosuljon a kitartás akarattal és pozitív hozzáállással, úgy a munkatervünk megvalósítóinál, mint azok élvezőinél. Az Önök hozzászólására és észrevételére nagy szükségünk van, mert ezáltal is hozzájárulhatnak tevékenységünk még magasabb szintre emeléséhez. Régóta hangoztatjuk, a múltból tanulni, a jelenben tenni, a jövőben hinni kell” – mondta hozzáfűzve, a pozsonypüspöki alapszervezet azonosul ezzel az örökérvényű állítással.

Az ellenőrző bizottság tagjának beszámolója, majd a jövő évi rendezvények ismertetése után került sor a vitára, amelyben a városrész újonnan megválasztott polgármestere, Roman Lamoš is felszólalt.

A polgármester elmondta, nagyra értékeli a Csemadok tevékenységét. „Örülök, ha a továbbiakban is együtt tudunk működni az egyes akciók megszervezésében, mint ahogyan szeretném folytatni a 16. kerületi budapesti önkormányzattal is az együttműködést” – fogalmazott hozzátéve, a Magyar Konyha Napját idén is megrendezik, és az idén 60. évfolyamába lépő hagyományos Csemadok-bálon is szeretne résztvenni.

A vitában felszólalt még Dunajszky Géza, a Petržalka-Engerau-Ligetfalu polgári társulás elnöke is, aki arról tájékoztatott, hogy idén lesz Janda Iván karnagy, iskolaigazgató születésének 100. évfordulója, s ez alkalomból egy emléktáblát kíván a társulás elhelyezni a Duna utcai Alapiskola és Gimnázium épületének homlokzatán. Az emléktábla elkészítése és elhelyezése adományokból történik, ezért arra kérte a résztvevőket, amennyiben tehetik, járuljanak hozzá az emléktábla elkészítéséhez és elhelyezéséhez.

A vitában egyebeken kívül Görföl Jenő, a Csemadok országos titkára is felszólalt, aki örömét fejezte ki, hogy a rendezvényre ilyen sokan eljöttek. Az országos titkár tájékoztatta a résztvevőket arról is, hogy idén lesz 75 éve a Csemadok megalakulásának, ennek kapcsán a központi rendezvényre Érsekújvárban kerül sor, majd megemlítette az idei központi Csemadok-rendezvényeket is.

„Előttünk is áll egy nagy feladat, a Medikus-kertben álló Petőfi-szobor felújítása, amit megviseltek az időjárás viszontagságai” – mondta hozzáfűzve, szeretnének adománygyűjtést indítani a felújítás megvalósításához.

Az évzáró gyűlés a határozati javaslatok elfogadásával és a zárszóval ért véget.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »