Évzáró taggyűlést tartott a Csemadok Perbetei Alapszervezete

Évzáró taggyűlést tartott a Csemadok Perbetei Alapszervezete

Az évzáró gyűlés Lacza Anikó szavalatával indult, majd Török Sarolta, az alapszervezet vezetőségi tagja nyitotta meg, aki köszöntötte a megjelenteket, köztük Zsitva Norbert polgármestert.

A 2023-as évről az alapszervezet elnöke, Tárnok Katalin tartott beszámolót, amelyben leszögezte,

Február közepén a Napraforgó Néptáncegyüttes farsangi táncházat szervezett, a magyar alapiskolában. A talpalávalót a Bellő zenekar húzta. A tánclépéseket Molnár Gábor koreográfus tanította. Sok perbetei fiatal mellett táncoltak Szentpéter, Kürt és Búcs táncosai is.  Érsekújvárban Záhorsky Elemérre emlékeztek a „Ha nem írok, ne válaszoljatok!” c. zenés emlékműsorral.

Március 15-én méltóképpen emlékeztek meg az 1848-49-es forradalom és szabadságharc eseményeiről. Az emlékműsor a Petőfi-emlékév jegyében zajlott. A március végi évzáró taggyűlést követően Szomolai Tibor író bemutatta Cigányúton c. könyvét.

Áprilisban társszervezőként részt vettek a VII. Perbetei Magyar Bálon. Áprilisban meghívást kapott a Napraforgó Néptáncegyüttes Naszvadra, a tánc világnapja alkalmából szervezett fesztiválra. Május közepén megrendezésre került a XI. Perbetei Népművészeti Fesztivál, amelyen vendégcsoportok is megjelentek Bényből, Naszvadról, Ógyalláról,  Szentpéterről, mellettük fellépett a helyi alapiskola tanulója, Uzsák Lara, az Árvalányhaj Népdalkör és a Napraforgó Néptáncegyüttes is. A fesztivál kiemelt vendége az Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes volt Nagyidáról. A rendezvény minden fellépője részére a turai Zagyva Banda húzta a talpalávalót.

Június 4-én társszervezőként vettek részt a trianoni békediktátum aláírásának 103. évfordulójára rendezett megemlékezésen.

Júniusban egy megtisztelő meghívásnak tettek eleget Párkányba, ahol a Csemadok Érsekújvári Területi Választmánya által rendezett dal- és táncünnepélyen léphettek fel.

A XIX. Falunapok alkalmából csoportjaik aktívan kivették részüket a kultúrműsorból. A Csemadok bekapcsolódott a gulyásfőző versenybe is. Júliusban második alkalommal vettek részt egy sporteseményen, az Andódon megrendezett Csemi Focin az Érsekújvári Csemadok szervezésében.

A nyár folyamán Kolozsnémán a Komáromi Járási Dal- és Táncünnepélyen szerepelt a Napraforgó Néptáncegyüttes. A nyáron ellátogattak testvérfalujukba, Pincehelyre, valamint Szárazdra, a falunapokra.

Hírdetés

Az alapszervezet tavaly négy alkalommal szervezett látogatásokat a Komáromi Jókai Színházba, ahol a Csemadok-bérletes előadásokat tekinthették meg. Augusztusban a Csemadok Perbetei Alapszervezete szervezésében Szent István király és az államalapítás ünnepét együtt ünnepelték.  Szeptember 2-án Kürtre látogattak el, mivel az ottani falunapon szerepelt a Napraforgó Néptáncegyüttes, majd Szentpéteren lépett fel, a Régiónk szépségei és hagyományai c. rendezvényen.

Október 6-án megemlékeztek az Aradi vértanúkról, majd a perbetei szüreti vigadalmon vettek részt. December 3-án részt vettek a perbetei karácsonyi vásáron. Az Árvalányhaj Népdalkör karácsonyi dalokkal tette ünnepélyesebbé a hangulatot. Advent 3. vasárnapján elérkezett a tavalyi év utolsó és egyben leghangulatosabb alkalma. Néptáncegyüttesünk minden csoportja egy színvonalas műsor keretében bemutatta az egész évben tanultakat, valamint a karácsonyi ünnepkör szokásait, hagyományait. A Bethlen Gábor Alaphoz benyújtott pályázatunk pozitív elbírálásban részesült. Ennek köszönhetően rendelkezünk laptoppal és kivetítővel, s vásároltunk egy rendezvénysátrat is.

Az idei évvel kapcsolatban az elnök elmondta: „Január sajnos egy szomorú történéssel kezdődött. 91 éves korában elhunyt a perbetei Héger Károly. A Csemadok megalakulásakor fiatalként sokat tett a szervezetért, majd egész életét a magyar kultúra megerősítésének szentelte, különösen figyelt a gyermekek, fiatalok nevelésére. Nevéhez fűződik a Duna Menti Tavasz elindítása, szervezése, amelyen a perbetei gyermekek is többször részt vettek. Ebben az évben már megvalósítottuk az első tervezett rendezvényünket, a Farsangi Táncházat. Meghívott vendégként a csókakői Barkócaberkenye Néptáncegyüttes ifjúsági csoportja mutatkozott be. A táncházban együtt táncoltak a perbetei Napraforgó, a garamkövesdi Boróka, az ógyallai Bellő táncosai és Perbetéről és környékről a népzenét, táncot kedvelő óvodások, iskolások, szülők. A talpalávalót a budapesti Balogh Brigitta és zenekara húzta. Az idei farsangi táncház vendége volt Visegrádi József, a Bánhida Baráti Kör Egyesület vezetője. Ezzel az egyesülettel szeretnénk a jövőben is együttműködni.

Március 7-én Brath Tibor vezetésével az Árvalányhaj Népdalkör lépett fel az érsekújvári Csemadok-házban a Szeretünk Csemadok című rendezvényen. Március 9-én pedig sor került a Csemadok megalakulásának 75. évfordulója tiszteletére szervezett országos ünnepségre, melyre a Napraforgó Néptáncegyüttes felnőtt csoportját hívták meg. Szervezetünk hagyományosan megemlékezik nemzeti ünnepeinkről és emléknapjainkról. Más falvakból érkező felkéréseknek is igyekszünk eleget tenni. Továbbra is részt veszünk a helyi néprajzi gyűjtemény gyarapításában, a helyi kulturális, történelmi és természeti értékek felkutatásában, dokumentálásában és népszerűsítésében. A Perbetei Értéktár tagjaként gyűjtjük és ápoljuk falunk kulturális és természeti örökségét.

Terveink közt továbbra is fontos helyen szerepel:

Az alapszervezet teljes vezetőségnek köszönöm odaadó munkáját, hiszen magyar kultúránk, anyanyelvünk, hagyományaink ápolása, tovább örökítése megmaradásunk záloga. Azt gondolom, hogy egy programokban, tervekben, kultúrában gazdag évnek nézünk elébe. Párosuljon a kitartás akarattal és pozitív hozzáállással, mind a munkatervünk megvalósítóinál, mind azok élvezőinél.”

A Csemadok vezetősége, ahogyan azt tavaly elkezdték, szeretne megemlékezni minden évben legidősebb, vagy jubiláló tagjairól. Legidősebbjeink ebben az évben Szetei Péterné, Jakab Vilmosné, Madocsai Imre, Lacza Péter.

A község polgármestere, Zsitva Norbert is köszöntötte az évzáró taggyűlés résztvevőit. Beszédében hangsúlyozta, a tánc két ember közötti kapcsolat, alkalmi kötelék. Kölcsönös a tisztelet, az odafigyelés. Ez teremt összhangot közöttük. A tánc sokkal több, mint egy betanult mozdulatsor. Kitartásra, türelemre, alázatosságra, emberségre tanít. Mindezen felül, a magyar néptánc nemzeti kultúránk része. A magyar nyelv az anyanyelvünk. Ezen a nyelven szólalunk meg először, ez az alapja gondolkodásmódunknak, minden tudásunknak. A néptánc is egy anyanyelv. A mozgáskultúránk, viselkedési kultúránk, emberi kapcsolataink építésének, alakításának anyanyelve. Vele szorosan összefügg a népzene és a népdal. Mindez együtt egy logikusan felépített egységet alkot. Elsősorban a gyermekekhez kell eljuttatni az anyanyelvet, őket kell megismertetni a gyökereinkkel, hogy megmaradjunk magyarnak. Ennek egyik útja, hogy egy szövetségben összefogjunk és közösséget építsünk. „Köszönöm a perbetei magyar alapiskola vezetésének, hogy ezt az értékteremtő és értékátörökítő tevékenységet kiemelten fontosnak tartja, műveli, és ilyen szellemben neveli a gyermekeinket. Köszönet illeti a Csemadok helyi szervezetének vezetőségét és minden tagját, hogy évente rendezvényeket szervez, valamint részt vesz a község által szervezett eseményeken. A falu vezetésének nevében valamennyi Csemadok-tagnak kívánok sok új élményt és töretlen kedvet a 2024-es esztendőben is” – zárta köszöntőjét a polgármester.

A kultúrműsor gazdag és szórakoztató volt. Szalkay Karolina, Uzsák Lara, Gallai Viktor, Pinke Zsófia és Zahorcsek Zoé, az alapiskola diákjai értékes előadásokat osztottak meg a jelenlévőkkel. A műsort az Árvalányhaj Népdalkör zárta.

(Miriák Ferenc/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »