Évtizedek után újjáélesztenék a tavat

Évtizedek után újjáélesztenék a tavat

Évtizedek után újjáélesztenék a tavat Károly Zsolt2024. 05. 29., sze – 10:29 Fülek |

A füleki parkban található tavacska már évtizedek óta inkább egy meglehetősen elhanyagolt mocsárhoz hasonlít. Az egykor közkedvelt kastélyparki pihenőhely már a múlt században sem töltötte be funkcióját, amikor elzárták a vízellátástól. 

Füleknek hamarosan új látványossága lehet. A parkban új rekreációs zónát szeretnének kialakítani olyan vizes elemekkel, amelyek eddig az egész városból hiányoztak. A képviselők az utolsó, május 23-i ülésükön döntöttek erről. Jóváhagyták a Beruházási, Régiófejlesztési és Informatizációért Felelős Minisztérium 760-ezer eurós támogatási kérelmét, melynek sikere esetén a város nyolc százalékos önrészt vállal.

Amint arról Agócs Attila polgármester tájékoztatott, a városnak jó esélyei vannak a sikerre. A terv regionális szinten már átment a rostán.

 „Végre Szlovákiában is másként kezdték elosztani a regionális projektek finanszírozását. Legújabban a közös tervezési régiók és a megyei partnerségi tanács is dönt ezekről. A projektünk ezeken a szinteken már sikeres volt, így jó eséllyel a minisztérium is jóváhagyja” – szögezte le a polgármester. 

A városi park revitalizálása Füleken – II. szakasz megnevezésű projekt összhangban van a BBSK Integrált Területi Stratégiájával, megfelel az Integrált Területi Beruházás követelményeinek, és a BBSK Integrált Területfejlesztési Partnerségi Tanácsa jóváhagyta. 

Hírdetés

„A projektünk abból a szempontból is érdekes, hogy Szlovákiában az elsők között van, amelyek átmentek ezeken a szűrőkön” – mondta.

A barokk kastély közelében lévő parkban található tó egykor kedvelt pihenőhely volt. A vizet több, a parkon átfolyó patak szolgáltatta. A vasút megépítése és a patakban történt többszöri beavatkozás után azonban a vízellátása megszűnt. Azóta csak állóvíz van benne, ami mocsárra emlékeztet. A múltban több kezdeményezés született az újjáélesztésére. 

„Az ezredforduló elején volt egy polgári kezdeményezés, de nem járt sikerrel. 2011-ben a park akkori revitalizációjának tervezése keretében a tó vízellátása kútból lett volna megoldva, de az érintett hatóságok szerint ez veszélyeztetné a talajvizet. Ezért akkor ezt a megoldást elvetették, és a projektet a tó rendezése nélkül nyújtották be. Az elmúlt 25 év során már harmadszor térünk vissza ehhez a témához” – tette hozzá a polgármester. 

Szerinte a legnagyobb probléma annak a dilemmának a megoldása volt, honnan fogják megoldani a tó vízellátását. Ökológiai módszer mellett döntött a város, melynek során a gimnázium melléképületéről vezetik el az esővizet három, egyenként 20 köbméter térfogatú visszatartó tartályba. Azokból egy földalatti vezetéken keresztül juttatják a vizet a tóba.

A projekt részeként a tavat teljesen megtisztítják és funkcionálisan két különböző magasságú részre osztják. A 900 m2-es pihenőrészt a 350 m2-es dekoratív résztől egy sziklás fallal választják el, melyen keresztül a víz majd túlcsobog. A víz keringtetését a szivattyún kívül hatékony vízsugarak is biztosítják majd. A tó körül tömörített kavicsjárdákat, fából készült hidat és mólót építenek. Lesz még fából készült pavilon, pihenőterület padokkal és kosarakkal, valamint alumínium pergola.

 „Újdonság lesz az is, hogy az Sznf utcából közvetlen új bejáratot építünk a tóhoz. Így minden oldalról megközelíthető és körbejárható lesz az egész” – részletezte a polgármester, kiemelve, hogy a móló és a járdák akadálymentesek lesznek.

(önkormányzat)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »