Évtizedek óta nem tapasztalt élelmezési válsághelyzetre figyelmeztet az ENSZ

Évtizedek óta nem tapasztalt élelmezési válsághelyzetre figyelmeztet az ENSZ

Évtizedek óta nem tapasztalt élelmezési válsághelyzetre figyelmeztet az ENSZ Kulcsár Péter2024. 10. 15., k – 16:22

Évtizedek óta nem tapasztalt élelmezési válsághelyzetre figyelmeztetett kedden az ENSZ Világélelmezési Programja (WFP) Afrika déli részét illetően.

A WFP genfi sajtótájékoztatóján közölte, hogy mintegy 27 millió ember érintett a térségben. A szervezet szerint mindennek kiváltóoka a térség több országát sújtó példátlan aszály, amely terméskiesést és jószágpusztulást okozott.

Hírdetés

A régióban sokan, így gyermekek is napi egy étkezéssel kénytelenek beérni. Tomson Phiri, a WFP dél-afrikai régióért felelős szóvivője elmondta, hogy a következő termést március-áprilisban várják.

A térség öt államában – Zimbabwéban, Zambiában, Malawiban, Lesothóban és Zambiában – már országos vészhelyzetet hirdettek, ezek az országok nemzetközi segélyért is folyamodtak. Phiri egyben felhívta a figyelmet arra, hogy Angolában és Mozambikban is ingatag a helyzet.

A szóvivő szerint a WFP megkezdte az élelmiszersegélyek beszerzését, illetve elosztását jövő márciusig mintegy 6,5 millió embernek nyújtva támogatást. A szervezet eddig mindössze ötödét kapta meg a kért 369 millió dolláros támogatásnak.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »