Évindító a felvidéki Via Mariae polgári társulás berkeiben

Évindító a felvidéki Via Mariae polgári társulás berkeiben

A Via Mariae Polgári Társulás tíz évvel ezelőtt kezdte működését, amikor célul tűzte ki a Mária Út kiépítését és népszerűsítését a Felvidéken. Azóta, az önkéntes munkát végző társulás, számos zarándokút és rendezvény szervezésével szólította meg a felvidéki közösségeket és csatlakozott az anyaországi és nemzetközi zarándoklatokhoz.

A Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség mellett működő Via Mariae polgári társulás 2012. december 27-én került bejegyzésre, majd a 2013-as év elején, Érsekújvárban megtartotta alakuló közgyűlését.

Csémi Szilárd az SZMCS ügyvezető elnöke így idézi vissza a kezdetet:
„A Közép-Európai Mária Út kiépítésének elindítása Felvidéken 2011-ben a magyar cserkészet közreműködésével egy fantasztikus kezdeményezés volt Török András cserkésztisztünktől, hisz ehhez szövetségünkben adottak voltak a feltételek.
Andrást, a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség akkori vezetősége bízta meg, ennek a nagy odafigyelést, elköteleződést és sok-sok önkéntes órát igénylő feladatnak a koordinálására, amit azóta is folyamatosan, alázatosan végez.

Egyértelmű volt, hogy a cserkészszövetség keretein túl kell tekinteni, további társakat, partnereket, támogatókat kell a cél mellé állítani, ami mindmáig fontos feladata a Mária Út szervező csapatának. Az első év tapasztalatai gyorsan megmutatták azt is, hogy érdemes ezt a munkát egy, a cserkészszövetség által alapított, de tőle szükség szerint függetlenül és önállóan tevékenykedő külön szervezetben folytatni, így mind a cserkészszövetség, mind az új szervezet a saját közvetlen céljaira tud koncentrálni. Ennek az elgondolásnak az eredményeként 2012. december 27-én került bejegyzésre a Via Mariae polgári társulás, ami 2013 elején ünnepi keretek között alakult meg, és máig töretlenül teszi az önként vállalt feladatait a Teremtő dicsőségére.

Örömmel várunk minden jóakaratú embert, szervezetet, intézményt, önkormányzatot, aki akár imaháttérrel, akár egyszeri vagy rendszeres önkéntes munkával, netalántán anyagiakkal, más jellegű támogatással segítenék a Via Mariae tevékenységeit, zarándoklatait, a Mária Út kiépítésének folytatását” – mondta el Csémi Szilárd Kismedve.

Török András, a Via Mariae társulat alapítójának emlékezése és újévi gondolatai:
2011 júniusában, Kovalcsik Cirill, budai ferences szerzetes vezetésével, az érsekújvári hívőközösség néhány tagja is útrakelt, és elzarándokolt nemzeti kegyhelyünkre, Mátraverebély-Szentkútra.

Az a szép és nemes hagyomány ihletett bennünket, hogy mi is részt vegyünk a szlovák és magyar nép kölcsönös kiengesztelődéséért bemutatott szentmisén. Szűkebb családunk számára azért is volt jelentős ez az esemény, mert a családfát kutatva, őseink között egyaránt találunk német, szlovák és magyar felmenőket.

Mindezt azon valóság erősíti meg, hogy úgy, mint az egykori Árva megyéből származó, szlovák édesanyám és a történelmi, magyar koronázó városban – akkor még háromnyelvű illetve kultúrájú, Pozsonyban – született és magyar nemzetiségű édesapám, a kölcsönös elfogadást és a két nemzet kultúráját plántálták öt gyermekük szívébe, ehhez hasonlóan, szlovák származású feleségemmel együtt, mi is a szülők példáját követve, neveltük fel gyermekeinket.

Figyelembe véve a Kárpát-medence népeinek történelmét, őszintén örülünk, hogy az 1000 éves, közös együttélés megtartott bennünket ebben a régióban – szlovákokat, románokat, németeket, horvátokat, szerbeket és magyarokat – egyaránt. El kell viszont ismernünk, amint a papköltő, Sík Sándor is írja:

Hírdetés

“Testvérek, merjünk hősök lenni már,
És merjük megmondani magunknak,
Hogy sebet kapni fáj,
És sebet adni fáj,
És minden fájás fáj mindenkinek…”

A mi közös történelmünket is, itt-ott, olyan időszakok árnyékolják be, amelyeket az érintett felek saját, belső világuk alapján fogadnak el és értelmeznek.

Az elmúlt évek folyamán, a Mátraverebély-Szentkút-i Nemzeti Kegyhelyen, több alkalommal is imádkoztunk azért az ajándékért, hogy az esetleges nézeteltérések ellenére, a szlovák és magyar nép megtalálja az egymáshoz vezető utat. Ilyenkor, szlovákiai illetve magyarországi püspökatyák, számos, mindkét országból érkezett, pappal együtt mutatták be a Legszentebb Áldozatot.

A 2011-es zarándoklat ünnepi szentmiséje előtt volt szerencsém találkozni dr. Szabó Tamással, a Magyarországi Mária Út Közhasznú Egyesület, illetve a Mária Rádió elnökével.

Az elnök úr röviden ismertette velem a Kárpát-medence-i, azaz Közép-Európai Mária Út lényegét, illetve alapvető küldetését. Egyúttal megkért, hogy munkatársa legyek a Mária Út felvidéki építésében. Szívemben ezt a felkérést nagy örömmel fogadtam, ugyanis a Mária Út gondolatában fedeztem fel mindazt, ami előző életem folyamán is alapvető és követendő értéket jelentett számomra: „Istent keresve szolgálni az embertársat”, tekintet nélkül arra, hogy az adott illető milyen nemzetiségű, kultúrájú, hívő vagy Istent kereső, esetleg (ezidáig még) hitetlen.

Úgy gondolom, hogy egész életünk folyamán ezen kell munkálkodnunk: „Ad Jesum per Mariam – Márián keresztül Jézushoz.” Ennek a gondolatnak a megvalósításáért is folyamodunk Szűz Mária, Minden Nemzetek Asszonyának közbenjáró segítségéért!” – mondta el Török András, aki a felvidéki magyar cserkészmozgalomban, a Közép-Európai Mária Út szlovákiai szakaszának kiépítésében betöltött szerepe valamint számos zarándoklat szervezésében végzett munkája elismeréseként kapta meg Magyarország köztársasági elnökétől a Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetést 2019-ben.

Méhes Richárd, a Via Mariae társulás elnöke portálunknak elmondta:
„A járvány után egy nagyon szép, zarándoklatokkal tűzdelt zarándokévet zárt a társulás 2022-ben. Már elkészült 2023-ra az idei programtervünk, ami szintén érdekes zarándoklatokat rejt magában. Reméljük, idén is egy szép, tartalmas zarándokévet tudunk majd zárni és mivel 10 éve alakult meg a Via Mariae polgári társulás, reméljük ezt méltóképp meg tudjuk ünnepelni. Az idei évben a főág kijelölése, rögzítése is befejeződik. A hozzákapcsolódó rurAllure projekt is a végéhez közeledik, ami lévén már kézzelfogható és látható eredményeket is felmutathatunk, melyről a jövőben bővebben beszámolunk.
Szeretnénk folytatni a Pálosok Útjának a kiépítését, kijelölését és akár zarándokkiadványok is idővel elkészülhetnek a főágról és erről a regionális zarándokútról. Ezen kiadványok segítségükre lehetnek az útrakelő zarándokoknak. Továbbra is szeretnénk gyalogos zarándoklatokat szervezni, úgy, hogy közben a háttérmunkára több energiánk jusson.
A zarándoklatok, melyeket szervezünk, az utat járó zarándokok révén válnak élővé. Egyik fő célunk, hogy a zarándokutakat járók lelki élményekkel gyarapodjanak, s ezáltal közelebb kerüljenek Istenhez” – mondta el Méhes Richárd.

A 2022-es év gazdag zarándokprogramja, mely átszőtte a Felvidéket, és csodás kulturális, természetjáró, valamint zarándokélményeket nyújtott a résztvevőknek alább olvasható:

2022-es év gazdag zarándokprogramja

Gratulálunk az elmúlt tíz év munkájához, mely mögött önkéntesként vállalt, értékes szándékok és értékesebb tettek állnak.

(Berényi Kornélia/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »