Évekig csaltak a zöldségkonzervek gyártói

Évekig csaltak a zöldségkonzervek gyártói

A Bonduelle, a Coroos és a Groupe CECAB egyes zöldségkonzervek esetében – amelyeket az uniós piac kiskereskedelmi szereplőinek és vendéglátóipari vállalkozásainak szállítottak – több mint 13 éve kartellezést folytattak.

Az Európai Bizottság 31,647 millió euró összegre büntette a Coroos-t és a Groupe CECAB-ot az Európai Unió monopólium ellenes szabályainak megsértése miatt. A Bonduelle 
a kartell felfedéséért cserébe teljes védettséget kapott, ezzel elkerülte a 250 millió eurós bírságot. A Magyar Zöldség–Gyümölcs Szakmaközi Szervezet honlapján megjelent tájékoztató szerint a 3 vállalat beismerte a kartellezésre vonatkozó vádakat.

Hírdetés

A hivatalos EU-s állásfoglalás szerint a kartellben érintett 3 vállalat célja az volt, hogy megőrizzék vagy megerősítsék piaci pozícióikat, szinten tartsák vagy emeljék eladási áraikat. Céljaik elérése érdekében a vállalatok megegyeztek az árakban, 
a piaci részesedésekben és a mennyiségi kvótákban. Egymás között felosztották a piacot és a vásárlókat, összehangoltan indultak különböző tendereken, és a kereskedelem szempontjából érzékeny adatokat cseréltek egymás között. „Az európai fogyasztóknak megfizethető áron kell hozzájutni az élelmiszerekhez. A piaci verseny ezt lehetővé teszi. Azonban verseny helyett a Coroos és a Groupe CECAB megegyezett egymással a piac felosztásáról és a zöldségkonzervek áráról. Az ilyen kartellek egyértelműen sértik az európai fogyasztók érdekeit és jogait” – nyilatkozta Margarethe Vestager versenypolitikáért felelős uniós biztos. (fruitveb.hu, mi)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »