Éveken át nem fizette a tagdíjat a MÚOSZ

Újabb nehézséggel szembesült a közelmúltban tisztújítási válságon átesett Magyar Újságírók Országos Szövetsége. A szervezet ugyanis évekig nem fizetett tagdíjat a nemzetközi érdekképviseletnek, majd a felgyülemlett tartozás láttán úgy döntött, ki sem egyenlíti a számlát. A magyar sajtószövetség ezért inkább kilépett a nemzetközi szervezetből.

Nehezebben igényelhet nemzetközi sajtóigazolványt magyar újságíró, miután a Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) évekig nem fizetett tagdíjat az azt kiállító nemzetközi szervezetnek – tudta meg lapunk. Sajtóigazolvány ugyanis az országos szakszervezeteken keresztül igényelhető a Nemzetközi Újságíró-szövetségtől (IFJ), a legerősebb hazai sajtó-érdekképviseleti szervezet, a MÚOSZ fizetési nehézségei miatt azonban ez jelenleg csak az Újságíró Szakszervezetnél lehetséges. Tóth Károly, a MÚOSZ ügyvezető elnöke lapunk megkeresésére elmondta: az ügy megoldása több mint egy éve húzódik. A tagdíjat a MÚOSZ az Európai Újságíró-szövetségnek (EFJ) fizeti, a két nemzetközi szervezet pedig osztozik a befolyt összegen. – A MÚOSZ korábbi nemzetközi felelőse rossz taglétszámot adott át, ezért a befizetendő összegnél jóval magasabb számlát kaptunk – magyarázta az ügyvezető elnök. Az EFJ-nek ugyanis a teljes, 4400 fős taglétszámot jelentették, miközben az aktívak, vagyis a nemzetközi igazolványra jogosultak csak 1400-an vannak.

– Természetesen nem mindegy, hogy 4400 vagy 1400 fő után kell-e tagdíjat fizetnünk a nemzetközi szervezetnek – folytatta Tóth Károly. Hozzátette, az EFJ vezetőjével akkor személyesen tárgyalt a felhalmozódott tartozás átütemezéséről. Tavaly júniusban azonban új elnökség vette át a MÚOSZ vezetését, az azóta már menesztett vezetés tevékenysége viszont Tóth szerint csak rontott a helyzeten. – A MÚOSZ új vezetésének döntése értelmében a szövetség kilépett az IFJ-ből. Ez szinte öngyilkos lépés volt – mondta Tóth Károly.

Hírdetés

A Magyar Nemzet is beszámolt arról, hogy a szervezetnél konfliktusoktól sem mentes személyi változások történtek. A Fővárosi Törvényszék július 13-án elfogadott ítélete szerint szabálytalanul hívták össze a tavaly júniusi tisztújító küldöttgyűlést. Az elnöki posztra akkor Komlósi Gábort választották meg, a bírósági ítélet következtében azonban Tóth Károly vette át a sajtószervezet vezetését. Az ügyvezető elnök elrendelte a Magyar Újságírók Országos Szövetsége teljes átvilágítását, amely jelenleg is tart. A nemzetközi szervezetekkel a helyzet mielőbbi rendezésére törekednek, erre a következő hónapokban kerülhet sor Tóth Károly szerint.

Az ügy kapcsán megkerestük az IFJ-t is, lapzártánkig azonban nem kaptunk választ. Szerettük volna megszólaltatni továbbá Komlósi Gábort is. Ő írásban annyit válaszolt, a legfontosabb, hogy a szövetség és a szakma megőrizze presztízsét, annak azonban semmilyen nyilatkozatháború vagy sárdobálás nem tenne jót.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 08. 25.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »