Évek óta törvényt sért és titkolózik a Klik

Évek óta törvényt sért és titkolózik a Klik

Hozzáférhetetlenek a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) elmúlt három évben kötött, ötmillió forintot meghaladó szerződései, holott közfeladatot ellátó szervként kötelességük lenne azokat nyilvánosságra hozni – vette észre a Magyar Nemzet. Ugyanakkor a még 2013-ban kötött, nyilvánosságra hozott információk között is találni különös adatokat: több megyei szerződés esetén a lejárati dátum 2999. december 31-e, sőt van, ahol a megállapodás egészen a 8900. év végéig érvényes.

Hozzáférhetetlenek a Klik 2014 óta kötött, 5 millió forint feletti szerződései – ezt lapunk derítette ki az intézményfenntartó honlapja alapján. A Klik által nyilvánosságra hozott, legfrissebbnek tekinthető adatok a szervezet létrejöttének évéből, 2013-ból valók. Ez egyaránt igaz a szervezet központi szerződéseire és a tankerületek megyei bontásban közölt szerződéseire.

Igaz, a három éve nyilvánosságra hozott információk között is találni nagy valószínűséggel hibás adatokat. Például több, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében kötött szerződés lejárati dátumaként 2999. december 31-ét jelölték meg, de akad olyan is, amely egészen a 8900. év végéig érvényes. Hasonló bakik egyébként több más megyei szerződés esetén is tapasztalhatók, például Csongrád, Fejér, Heves vagy Veszprém esetében. Ugyanakkor tény, hogy a Klik 2015. évi közbeszerzéseinek statisztikai összegzése, illetve az idei év közbeszerzési terve megtalálható a szervezet honlapján.

– A közfeladatot ellátó szerveknek az információszabadságról szóló törvény alapján kötelező nyilvánosságra hozni az ötmillió forint feletti szerződéseket

Hírdetés

– nyilatkozta lapunknak Szabó Máté Dániel, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szakmai igazgatója. Mint elmondta, az információszabadság kétféleképpen valósul meg: az egyik módja ennek az állampolgárok közérdekű adatigénylése, míg a másik, hogy az állami szervek kérés nélkül kötelesek közölni honlapjukon bizonyos közérdekű adatokat. Ezek közé tartoznak a szervezet személyzeti adatai, a tevékenységre, működésre vonatkozó információk és a gazdálkodási adatok.

Utóbbi pont mondja ki, hogy az ötmillió forintot elérő vagy meghaladó összegről szóló szerződéseket a döntés meghozatalát követő hatvanadik napig nyilvánosságra kell hozni, és biztosítani kell azok hozzáférhetőségét a közzétételt követő öt évig. Szintén a nyilvánosságra hozandó gazdálkodási adatok közt szerepelnek a foglalkoztatottak létszámára és személyi juttatásaira vonatkozó összesített adatok, illetve a közfeladatot ellátó szerv éves költségvetése. Utóbbival kapcsolatban semmilyen adatot nem látni a Klik honlapján, a munkavállalókra vonatkozó legfrissebb információk is csak 2013-ból származnak.

A TASZ szakembere felhívta a figyelmet: nehéz kikényszeríteni a közérdekű adatok közzétételét, ugyanis az állampolgárok alanyi jogon nem perelhetnek érte. Erre kizárólag a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnak van felhatalmazása.

Lapunk több kérdést is küldött a Klik sajtóosztályának azzal kapcsolatban, hogy elképzelhető-e az az egyébként igen életszerűtlen szituáció, hogy a szervezet 2013 óta nem kötött ötmillió forint feletti szerződést, ha pedig nem ez a helyzet, akkor mikor terveznek eleget tenni törvényi kötelezettségüknek, és hogyan kívánják közzétenni az adatokat. A Klik rövid válasza szerint „az állami intézményfenntartó honlapjának átalakítása és frissítése folyamatban van, a jogszabályban előírt információk feltöltését a szervezet folyamatosan végzi”.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 07. 18.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »