Eva Braunnak lehetősége lett volna elhagyni a Führerbunkert, de halálig hűséges maradt

Eva Braunnak lehetősége lett volna elhagyni a Führerbunkert, de halálig hűséges maradt

Miközben a Wehrmacht katonái a rommá lőtt Berlin utcáin elszánt és hősies küzdelmet folytattak a Vörös Hadsereggel, 8,5 méterrel a Birodalmi Kancellária kertje alatt, egy türelmes asszony álmai a beteljesülés előtt álltak.

Nem sokkal éjfél után 1945. április 29-én Adolf Hitler örök hűséget esküdött élettársának, Eva Braunnak a föld mélyén fekvő, bombabiztos Führerbunkerben. Az ifjú ara, innentől Frau Hitler, hosszú éveken át várt erre az alkalomra, de ezt az örömteli állapotot kevesebb, mint 40 óráig élvezhette.

Eva Braun és Hitler 1929 októberében találkoztak Hitler személyi- és az NSDAP hivatali fényképészének, Heinrich Hoffmann-nak a stúdiójában. A 17 éves lány kezdetben nem mutatott túlságosan nagy érdeklődést a feltörekvő, 40 éves politikus iránt, akit Hoffmann „Wolf úrként” mutatott be Braunnak. Ám az idő előrehaladtával Eva vonzalma erősödni kezdett „Wolf úr” iránt.

A fiatal nőnek nem volt szerencséje Hitlerrel, mivel az a lánglelkű, fáradhatatlan népvezérként lépdelt előre a német nyilvánosság előtt. A Führer, mint Németország megmentőjé, képletesen szólva frigyre lépett nemzetével, és ebben a kapcsolatban egy harmadik félnek, egy asszonynak nem volt helye.

Hírdetés

Így nem csoda, hogy kettejük intim kapcsolatát Hitler igyekezett titokban tartani a közvélemény előtt. Ez súlyos lelki teherként nehezedett Eva Braun vállaira. A mellőzöttség érzéseivel küszködő nő kétszer is – először egy pisztollyal, majd egy maréknyi altató tabletta segítségével – megpróbált véget vetni életének.

Nem hagyta el Berlint

Eva Braun számára az 1936-os esztendő jelentette az áttörést, amikor Hitler rezidenciája, a Berghoff állandó lakójává válhatott. Ám Eva Braunnak, akit hivatalosan Hitler személyi titkárnőjeként tartottak számon, napközben távolságot kellett tartania a Führertől és kapcsolatuk csak az est leszálltával válhatott intimmé. Évek teltek el, mire Eva valóságban is a Berghoff úrnőjévé válhatott.

Románcuk utolsó fejezete 1945. január 16-án kezdődött, amikor Eva követte urát a föld alatti Führerbunkerbe, amelyet a Birodalmi Kancellária kertjében lévő légvédelmi pincéből alakítottak át a Führer főhadiszállásává. 

Bár Eva Braunnak lehetősége volt arra, hogy még a szovjetek megérkezése előtt elhagyja Berlint, úgy döntött, hogy szeretett párja mellett marad, és osztozik annak sorsában. A házaspár 1945. április 30-án öngyilkosságot követett el: Eva Braun egy ciánkapszulával, míg Hitler egy revolverrel vetett véget életének.


Forrás:harcunk.info
Tovább a cikkre »