Eva Braun hagyatékából származó videókat restaurálnak Washingtonban

Eva Braun hagyatékából származó videókat restaurálnak Washingtonban

Pihenő nemzetszocialista vezetők, kvaterkázó Hitler fedora kalapban, sőt a III. Birodalom vezére még tánc közben is látható azokon a színes házimozi filmszalagokon, amiknek restaurálását és digitalizálását most végzi a National Archives, írja a Washington Post.

A filmszalagok Eva Braun hagyatékából kerültek elő, egy jó részüket ő maga, Hitler barátnője, később felesége készítette.

Hírdetés

A filmfelvételeket a háború végén, 1945 októberében foglalta le az amerikai hadsereg, az összesen 28 tekercsnyi felvételre egy kis osztrák városban találtak rá, Franz Konrad náci tiszt anyjánál. A felvételek érdekessége, hogy amikor a hadsereg lefoglalta, helytakarékossági okokból összevágták azokat 9 tekercsbe. Ezzel az eredeti kronológia teljesen elveszett, és a szalagok egy része fordítva lett felfűzve a tekercsekre.

A hadsereg 1947-ben adta át a National Archivesnak, azóta vannak az amerikai nemzeti archívum birtokában. Sokáig elfeledve hevertek a tekercsek az archívum egy marylandi raktárában, és csak 1972-ben talált rájuk kutatómunka közben Lutz Becker, német származású művész, filmes. A felvételek egy részét fel is használták a jól ismert brit második világháborús dokumentumfilmhez (“The World at War”, lsd. az alább beágyazott videóban), de aztán valahogy nyomuk veszett, az utolsó feljegyzés a National Archives katalógusában 1973 júliusából származott.

Az eredeti felvételek tehát elvesztek, de szerencsére készültek róluk másolatok korábban, ezeket kezdték restaurálni és digitalizálni az archívum szakemberei, tekintettel a felvételek iránti nagy érdeklődésre (történészek, kutatók sokasága kéri, hogy tegyék széles körben elérhetővé a számos prominens nemzetiszocialista vezetőt, Hitler és Braun belső köreit mutató felvételeket). A munka java részével már készen vannak, ha minden jól megy még idén áprilisban befejezik a digitalizálást. 


Forrás:harcunk.info
Tovább a cikkre »