Év végétől begyorsulhat az infláció

Év végétől begyorsulhat az infláció

Londoni pénzügyi elemzők szerint tovább lassulhatott az éves összevetésben számolt magyarországi infláció a múlt hónapban, elsősorban az energiahordozók újabb árcsökkenése miatt, de a belépő bázishatások az idei év végétől várhatóan lendületesen gyorsítani kezdik az éves inflációs rátát.

Az augusztusi inflációra szóló legagresszívabb előrejelzést a JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének elemzői adták. A keddi adatismertetés előtti prognózisukban közölték, hogy a múlt hónapra zéró inflációt várnak tizenkét havi összevetésben a fogyasztói árindex júliusban mért 0,4 százalékos éves növekedése után. Az előrejelzés jóval elmarad a szélesebb londoni elemzői konszenzus átlagától is, amely augusztusra a júliusival megegyező, 0,4 százalékos éves inflációt valószínűsít augusztusra.

A JP Morgan szakemberei azzal indokolták prognózisukat, hogy az üzemanyagárak a múlt hónapban 5,5 százalékkal csökkentek, és a ház számításai szerint ez önmagában 0,5 százalékpontot lefaraghatott a havi összevetésű inflációból, tekintettel az üzemanyagok 8,2 százalékos súlyára az inflációs kosáron belül.

A cég londoni elemzői szeptemberre is zéró körüli éves inflációt valószínűsítenek éves összevetésben, elsősorban a Brent nyersolaj-alaptípus árfolyamára szóló előrejelzésük meredek csökkentése miatt. A JP Morgan elemzőinek felülvizsgált prognózisa szerint a Brent hordójának átlagára 2015 hátralévő részében 49 dollár, 2016 egészében 52,50 dollár lesz a cég korábbi prognózisában szereplő 60, illetve 65 dollár helyett.

A JP Morgan azonban a negyedik negyedévtől már a magyarországi infláció jelentős gyorsulását várja az olajárcsökkenés intenzitásának enyhülése miatt, és januárra jósolja a tetőzést 2,6 százalékos éves ütemen. A társaság ugyanakkor nem módosította az év végi és az éves átlagos inflációra szóló előrejelzéseit: 2015 végén 2,1, 2016 végén 2,5, az idei év egészében átlagosan 0,2, jövőre átlagosan 2,2 százalékos inflációt valószínűsít Magyarországon.

Morgan Stanley: nem számolnak további kamatcsökkentéssel

Az alacsony olajárak miatt más nagy londoni házak is azt várják, hogy a magyarországi infláció a belátható előrejelzési távlatban nem éri el a Magyar Nemzet Bank 3 százalékos központi célját.

A Morgan Stanley globális befektetési bankcsoport londoni elemzői az olajár-dinamika miatt még csökkentették is idei és jövő évi inflációs előrejelzésüket, mindkét évre 0,3 százalékponttal. Ennek alapján a ház 2015 végén 1,9 százalékos, 2016 végén 2,5 százalékos tizenkét havi összevetésű inflációt vár Magyarországon.

Hírdetés

Az elemzők nem számolnak további kamatcsökkentéssel az MNB részéről. Érvelésük szerint az 1,35 százalékos jelenlegi alapkamat fenntartása is implicit monetáris enyhítésnek felel meg tekintettel arra, hogy az éves összevetésű infláció az idei év végére megközelíti a 2 százalékot, vagyis a jegybanki reálkamat már idén egyértelműen negatív tartományba kerül, és várhatóan a jövő év egészében is –1 százalék környékén lesz.

Goldman Sachs: Év végére meredek gyorsulás

A Goldman Sachs bankcsoport londoni befektetési részlegének közgazdászai 0,2 százalékos éves összevetésű inflációt várnak a múlt hónapra a júliusi 0,4 százalékos ütem után. A társaság elemzői is a tartós augusztusi olajárcsökkenéssel, emellett a forint „meglehetősen stabil” árfolyamával indokolták előrejelzésüket.

A ház várakozása szerint e két tényező még a következő néhány hónapban is alacsonyan tartja a magyarországi inflációt. Az év vége felé azonban a Goldman Sachs elemzői meredek ívű gyorsulással számolnak: decemberre már valamivel 2 százalék feletti tizenkét havi inflációt várnak. Előrejelzésük szerint az éves infláció 2016 első negyedében valószínűleg megindul a 3 százalékos jegybanki célszint felé.

A londoni elemzők szerint mindezt elsősorban a tavaly év végi közműdíjcsökkentésekből, valamint az élelmiszerárak akkori jelentős csökkenéséből eredő éves bázishatások belépése okozza.

A Goldman Sachs közgazdászai a jövő év későbbi szakaszára is azt várják, hogy az infláció a 3 százalékos MNB-célszint közelében marad. Hangsúlyozták ugyanakkor azt a véleményüket is, hogy a nyersanyagárak további csökkenésének kilátása és az, hogy a forint várhatóan csak fokozatos ütemben gyengül jövőre, csökkenti annak a kockázatát, hogy a magyarországi infláció tartósan túllépje az MNB célszintjét.

Bank of America Merrill Lynch: nem valószínűsítenek lassulást

A Bank of America Merrill Lynch bankcsoport londoni elemzőrészlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) közgazdászai azzal számolnak előrejelzésükben, hogy az olajárak csökkenéséből eredő bázishatások már a múlt havi inflációra is hatást gyakorolhattak. A ház – a lassulást, illetve stagnálást jósló szélesebb londoni konszenzustól eltérve – augusztusra 0,6 százalékig gyorsuló éves magyarországi inflációt valószínűsít előrejelzésében.

A cég elemzői is azt várják, hogy a bázishatások az idei év végéig fokozatosan 2 százalék környékére gyorsítják tovább az éves összevetésű inflációt.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »