Év végén is gyógyszerhiány

Év végén is gyógyszerhiány

Az olcsó gyógyszerek egy részénél szinte folyamatos volt a hiány ebben az esztendőben, év végén még a drágább, vény nélkül kiadható orvosságokból sincs elegendő a patikákban, és éppen abban az időszakban romlott a korábbinál is jobban a helyzet, amikor az influenza a gyermekeknél és a felnőtteknél is tömegeket érint – fogalmazott lapunk megkeresésére Szabó Péter, a háromszéki gyógyszerészkamara elnöke.

Hiába hangoztatják a politikusok, hogy Romániában a legolcsóbbak a gyógyszerek az unióban, ha a hiány miatt nem lehet kiszolgálni a lakosságot – hangsúlyozza Szabó Péter. Időnként alapgyógyszerek hiányoznak, a beszállítók nem tudnak beszerezni bizonyos készítményeket, a hazai gyártók pedig a hatóságilag alacsonyan tartott árakra panaszkodnak, miközben az előállítási költségeik növekednek – mondotta. A külföldi termékekből sincs elegendő, a külföldi alapanyagok egy része is hiánycikk, előfordul, hogy adott gyógyszer helyettesítésére nem tudnak azonos hatóanyagú készítményt ajánlani, ami a gyermekek esetében amúgy sem lenne lehetséges, mert kizárólag azt szabad kiadni, ami a recepten szerepel – részletezi a gyógyszerészkamara képviselője. A gyermekek számára antibiotikumok, lázcsillapító- és gyulladáscsökkentő szirupok, oldatok hiányoznak, ezeket kizárólag olyan adagban és koncentrációban szabad használni, ahogy az orvos felírja, ezért gyakran újra kell íratni a receptet annak függvé­nyében, hogy mi kapható a gyógyszertárban.

Hírdetés

Érdeklődésünkre Szabó Péter elmondta, a kisnyugdíjasoknak járó 90 százalékos gyógyszerár-támogatás sokat jelent az érintetteknek, de ezt a kedvezményt csak adott értékig élvezhetik, ha a felírt gyógyszer ára túllépi a megszabott felső határt, a különbözetet teljes árban kell kifizetniük. Például, ha a recepten harminc tabletta szerepel egy adott gyógyszerből, de csak huszonöt fér bele a 330 lejes árkeretbe, ötöt az eredeti árban fizet az illető.

Két évvel ezelőtt a koronavírus-járványra fogták a gyógyszerhiányt, jelenleg az ukrajnai háborút okolják, miközben a rossz egészségügyi politika és a megengedett reexport is jócskán megnehezíti az ellátást (a külföldről importált gyógyszerek egy részét nagyban vásárolják fel egyes forgalmazók, akik többszörös áron adják el nyugati országokban a Romániába olcsóbban behozott orvosságokat, ezzel hiányt idézve elő a hazai piacon – szerk. megj.), ami miatt állítható, hogy kiszámíthatatlan, rossz év áll mögöttünk – szögezte le Szabó Péter.


Forrás:3szek.ro
Tovább a cikkre »