Év eleje óta már 50 szamárköhögéses beteget regisztráltak Pozsony megyében

Év eleje óta már 50 szamárköhögéses beteget regisztráltak Pozsony megyében Mészáros Richárd2024. 04. 18., cs – 20:11

Az év elejétől április 10-ig 50 szamárköhögéses esetet regisztráltak Pozsony megyében. A legtöbb beteget a 15–19 éves korosztályban találták. A Pozsonyi Regionális Közegészségügyi Hivatal (RÚVZ) jelentése szerint az elmúlt évekhez képest nőtt a megbetegedések száma.

Hírdetés

„Pozsony megye valamennyi járásából jelentettek megbetegedéseket, a legtöbbet a Pozsony V járásból. A fertőzés szórványosan fordult elő, de családi gócokat is regisztráltak” – tájékoztatott a hivatal a közösségi hálón, és hozzátette, 2023-ban az unió több országából is a szamárköhögés terjedését jelentették, főként fiatalabb gyerekek és serdülők körében, és sok fertőzött kórházi kezelésre szorultak.

A RÚVZ tájékoztatása szerint zárt közösségekben, családokban gyorsan terjed a betegség. Három-öt évente regisztrálják a fertőzöttek számának megemelkedését. A Covid-19 járvány három éve után szintén megugrott a betegek száma Szlovákiában. 2023-ban több mint 200 szamárköhögéses esetet regisztráltak, a legtöbb fertőzött az egy évnél fiatalabb gyerekek körében volt. „Bár a beoltottak is elkaphatják a fertőzést, de a súlyos lefolyása ellen véd a vakcina” – tette hozzá a hivatal.


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »