Eutanáziát javasol az idősödő társadalom kezelésére a legnagyobb belga egészségügyi alap vezetője

Eutanáziát javasol az idősödő társadalom kezelésére a legnagyobb belga egészségügyi alap vezetője

Az eutanáziát – vagyis az asszisztált öngyilkosságot – tartja megoldásnak az idősödő társadalom adta „problémák” megoldására a legnagyobb belga egészségügyi alap vezetője, Luc Van Gorp – jelentette a biztosító fő menedzserének kijelentéseire hivatkozva több hírforrás, köztük a vrt.be is.

Az elmúlt két évtizedben, de főként az elmúlt néhány évben egyre több olyan jellegű közlés jelenik meg a médiában, amely az eutanázia témakörét nem is annyira szakmai vagy erkölcsi megközelítésből próbálja ismertetni, hanem hangsúlyosan annak „megoldás” jellegét tematizálja az idősödő társadalom, illetve annak az egészségügyi- és a nyugdíjrendszerre gyakorolt „nyomása” összefüggéseiben. Feltételezhetően ezek sorába illeszkednek a legnagyobb belga egészségügyi alap vezetőjének kijelentései is, amelyek a legtöbb, legalább némi erkölcsi érzékkel rendelkező olvasónak, finoman fogalmazva is felfordítják az emésztőrendszerét.

Hírdetés

Amikor mintegy két-két és fél évtizede az eutanázia témaköre a szaksajtón kívülre is szélesebb körben eljutott, azt a legtöbb írás leginkább a gyógyíthatatlan betegek számára próbálta segítségként, megoldásként prezentálni. A potencionálisan érintettek köre, idővel kibővült a súlyos szellemi betegségekkel rendelkezőkkel, majd a nehéz testi fogyatékosokkal és az idősekkel is. A téma legalább részleges ismerőinek nem kerülheti el a figyelmét, hogy ez a trend számos hasonlóságot mutat a 20. század elején közismertté vált – egyébként leginkább az Amerikai Egyesült Államokban „népszerűségnek” örvendő – eugenikai kezdeményezés támogatóinak elképzeléseivel.

Bár ez utóbbi kijelentés egy az idősek jelentős befizetéseit kezelő cég vezetőjétől már kommentárt sem kíván, érdemes rámutatni a kijelentéseket alátámasztani kívánó érvelésre. Talán nem is meglepő, hogy ebben az anyagi megfontolások kapták a legnagyobb súlyt. Gorp ezzel kapcsolatban arra mutatott rá, hogy Belgiumban a 80 évesnél idősebbek száma 2050-ig megduplázódik és eléri majd az 1,2 milliót, ami „nagyon nagy nyomást helyez majd” az egészségbiztosítási rendszerre és a biztosítókra, amit szerinte nem lehet több pénzzel megoldani, hanem „radikálisan eltérő hozzáállással” kel kezelni. Ezt olvasva nem lehet nem megemlíteni, hogy a „fiatalember” úgy tűnik elfeledkezett arról, hogy az említett időtávlatban ő maga is az érintett korosztályhoz tartozik majd.

 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »