Eutanáziát hajtanak végre egy fizikailag egészséges 28 éves nőn, mert depressziós a lelkem

Eutanáziát hajtanak végre egy fizikailag egészséges 28 éves nőn, mert depressziós a lelkem

Egy fizikailag egészséges, depresszióban szenvedő, autista és borderline személyiségzavarral küzdő 28 éves nő eutanáziával vet véget életének.

A hollandiai kis faluban élő Zoraya ter Beek állítása szerint a jövő hónap elején „szabadul”. Otthonában, saját kanapéján végzik el az eutanáziát, barátjával az oldalán.

Ter Beek azután döntött úgy, hogy meg akar halni, miután egy pszichiáter azt mondta neki, hogy „már semmit sem tehetünk önért”, és hogy „soha nem lesz jobban”.

Az orvos nyugtatót ad neki, mielőtt beadna egy olyan gyógyszert, amely megállítja a szívét.

Az eutanázia 2002 óta legális Hollandiában azok számára, akik „elviselhetetlen szenvedést élnek át, és nincs kilátás a javulásukra”.

Ter Beek halála után egy eutanázia-felülvizsgálati bizottság értékeli az esetét, hogy megbizonyosodjon arról, az orvos betartotta-e a „megfelelő gondossági kritériumokat”, és ha igen, a holland kormány kijelenti, hogy az életének jogszerűen vetett véget.

Hírdetés

Amikor még csak 22 éves volt, Ter Beek úgy döntött, hogy nem újraélesztendőnek nyilváníttatja magát, amit általában idősek szoktak megtenni. Most, miután az orvosok azt mondták, hogy már nem tudnak mit tenni mentális egészségének javítása érdekében, úgy döntött, elege van az életből. A 28 éves nő elmondta, mindig is nagyon világos volt számára, ha nem javul a helyzet, akkor nem tudja ezt tovább csinálni.

Egyre többen döntenek a halál mellett nyugaton

A nyugati trendek azt mutatják, hogy egyre többen döntenek a halál mellett, akkor is, ha betegségük nem halálos, vagy akár még kezelhető. Ter Beek története is ebbe a mintázatba illik bele.

A legtöbbeknél a végső döntés hátterében mentális egészségügyi problémák, mint például a depresszió vagy a szorongás áll, amelyet a gazdasági bizonytalanság, a "klímaszorongás", a közösségi média és egyéb tényezők csak tovább erősíthetnek.

Stef Groenewoud, a holland Kampeni Teológiai Egyetem egyik egészségügyi etikusa így fogalmazott: az egészségügyi szakemberek könnyebben lemondanak a pszichiátriai betegségekkel küzdők felépüléséről, mint korábban.

(Free PressDaily Mail – Index – Mandiner nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »