Eurovegas sóderbárója szülőfalujában beruház – ha hagyják

Eurovegas sóderbárója szülőfalujában beruház – ha hagyják

A végül befuccsolt megafejlesztést, a bezenyei Eurovegast megálmodó osztrák sóderbáró, Hans Asamer most abban a faluban építene lakóparkot és wellness szállodát, amelynek polgármestere volt, s ahol díszpolgárnak választották. Mindez nagyobb erdőirtással járna, így még a Greenpeace is tiltakozik.

Ismerős az a név: Hans Asamer? Igen, ő az az osztrák sóderbáró, aki vagy másfél évtizedig a bezenyei Eurovegas beruházás mögött állt, mint területtulajdonos és projektgazda. Amikor igazán fontos kérdésekről volt szó az ügyben, akkor jött Magyarországra, miközben a háttérben próbált befektetőket bevonni az üzletbe. A bezenyei kaszinóváros végül – bár milliárdokat fordítottak földvásárlásba, engedélyekbe, kaszinókoncesszióba – nem épült meg, pedig Asamerék még a Hard Rockkal is ígéretes tárgyalásokat folytattak.

Hans Asamer mostanra 85 éves, de még mindig igazgatja hatalmas cége ügyeit. Épp egy rázós ügybe csöppent, de sok ilyet látott már életében. Az ausztriai Ohlsdorfban felháborodtak, hogy hatalmas erdőterületeket irtana ki egy építési területen: a Greenpeace tiltakozik környezetpusztítás ellen – írta a krone.at.

Hírdetés

„Ohlsdorfban már van egy hulladéklerakó és egy cementgyár, amely naponta több mint 100 tonna szén-dioxidot bocsát a levegőbe. Az erdőterületek viszont megritkultak. Most újabb 180 ezer négyzetméter erdőt akarnak kiirtani, ami rossz hír az embereknek és a természetnek” – bírálta élesen a sóderbáró tervét Alexander Egit, a Greenpeace Europe ügyvezető igazgatója.

Ohlsdorf díszpolgára, Asamer így reagált a vádakra: „Ohlsdorf számára ez a beruházás olyan, mintha kétszer lenne karácsony, hisz olcsó új lakások és wellness szálloda épül, emellett 600 új munkahely létesül. Huszonöt évig dolgoztam a községi tanácsban és tíz évig polgármester voltam. Egy 3000 lakosú gazdálkodó közösségből egy 6000 lakosú modern közösséggé nőttünk ki, de az embereknek munkára is szükségük van. Nem csak diplomás mérnökök élnek itt. Most pedig olyan munkalehetőséget kapnak, amelyek csak két kilométerre vannak a falutól.”

A környezetvédők haragja nem foglalkoztatja: „Tizenkét hatóság jóváhagyása kellett, ezért is tartott négy évig az engedély megszerzése.”


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »