Európai szuperállammal válaszolnának a Brexitre

Európai szuperállammal válaszolnának a Brexitre

A tagállamok szuverenitásának brutális korlátozását előirányzó tervezetet hozott tető alá a német és a francia külügyminiszter – adja hírül a lengyel köztelevízióra hivatkozva a brit Daily Express. Frank-Walter Steinmeier és Jean-Marc Ayrault elképzelése szerint az integrációt három „kulcsterületen” kell sokkal szorosabbra fűzni:

  • Hírszerzés és elhárítás
  • Migrációs válság
  • Gazdasági együttműködés

Az Express úgy tudja, a kilenc oldalas dokumentum értelmében a tagállamok gyakorlatilag

„elveszítenék önálló hadseregüket, büntető törvényeiket, adórendszerüket és nemzeti bankjukat és ezek a jogkörök mint Brüsszelre szállnának át.”

A tervezetet a lap szerint Brexit miatt összehívott keddi uniós csúcstalálkozón mutatják be a német, a francia és az olasz miniszterelnök megbeszélésén. A lengyel köztévé úgy tudja, a dokumentum még ma terítékre kerül a visegrádi négyek tanácskozásán, ahol személyesen Steinmeier fogja elővezetni a központosítási elképzeléseket.

Nem kell hozzá diplomatának lenni, hogy előre megjósoljuk: a német külügyér nem tud olyan meggyőző lenni, hogy a koncepció elnyerje cseh, lengyel, szlovák és magyar kollégáinak tetszését. Az Express úgy értesült, a tervezet kiszivárgott vázlata

„feldühítette” a lengyel külügyminisztert.

Hírdetés

„Ez nem jó megoldás. Sok minden megváltozott, mióta az EU-t megalapították. Az európai társadalom hangulata megváltozott.

Európa, és a választóink nem akarják, hogy technokraták kezére juttassuk az Uniót.”

– szögezte le Witold Waszczykowski.

 

 

 

 

 

 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »