Európai radikális vezetők gratuláltak elsőként Orbánnak

Európai radikális vezetők gratuláltak elsőként Orbánnak

A Fidesz-KDNP európai politikában betöltött helyét némileg jól jelzi, hogy nyugati radikális politikusok gratuláltak elsőként Orbán Viktor miniszterelnöknek a választási sikerhez.

„Gratulálok Orbán Viktornak a nagyszerű eredményekhez. Jól megérdemelt győzelem!” – írta a Twitteren Geert Wilders, a holland Szabadságpárt vezetője. A két politikus évek óta jó viszonyt ápol, Wilders tavaly nyáron Orbán mellé állt a holland–magyar diplomáciai perpatvarban, majd idén januárban együtt ebédelt a magyar kormányfővel, és átadta neki magyarul is megjelent könyvét.

„Orbán Viktor nagy győzelmet aratott Magyarországon: az EU migrációs politikáját és a tömeges bevándorlásra utaló terveit is elutasították a szavazók. A nacionalisták többséget szerezhetnek a 2019-es európai parlamenti választáson!” – bocsátkozott jóslatokba Marine Le Pen, a francia Nemzeti Front vezetője.

„Üdvözlet Orbán Viktornak! Rossz nap ez az EU-nak, de jó nap Európának!” – írta szintén a Twitteren az Alternatíva Németországért frakcióvezetője, Beatrix von Storch. A hashtagek közé további üzeneteket rejtett el azzal, hogy egyebek között az alábbi kifejezéseket szerepeltette: szuverenitás, kulturális identitás, nem a migrációs kvótára, nemzetállam.

„Az európai patrióták ünneplik, hogy Orbán Viktor maradt Magyarország vezetője. Identitásvédelem, iszlamizáció elleni harc, spekulációval és globalizmussal szembeni fellépés: ez az a modell, amelyet az Olaszország Fivéreinek is követnie kell a jövőben” – szűrte le pártja számára a tanulságokat az Olaszország Fivérei vezetője, Giorgia Meloni. Ő egyébként február végén járt Budapesten, szelfizett is Orbán Viktorral.

Hírdetés

http://mno.hu/

A magyar kormányfővel szintén jó viszonyt ápoló európai radikális vezető, az Osztrák Szabadságpárt élén álló Heinz-Christian Strache alkancellár ugyanakkor nem tett közzé gratuláló posztot a Twitteren cikkünk megjelenéséig.

Néppárti védelem

A Fidesz keresztény-konzervatív, jobbközép európai uniós pártcsaládja, az Európai Néppárt vezetői szintén nem reagáltak egyelőre a magyar választásokra. Korábban azonban sok kritika érte őket amiatt, hogy kiállnak a Nyugaton illiberálisnak és vállalhatatlannak tartott Fidesz mellett.

E kettősséget Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a 888 nevű kormányzati heccportálnak adott interjúban ekképpen írta le: „Mivel nagy a pártcsalád, a konzervatív, kereszténydemokrata, jobbközép irányvonal nyilván más-más országokban más-más jegyekkel rendelkezik. Ez teljesen természetes. Más ország vagyunk, más nemzet, más történelem, más megközelítés, más megértése a világnak. Ezért nyilván más típusú jegyei vannak egy azonos pártcsaládba tartozó pártnak Magyarországon, mint Németországban, Spanyolországban vagy Máltán. És ez jól is van így. Úgyhogy vitáink vannak, lesznek is, ez egészen biztos, de ez semmit nem von le annak a ténynek a jelentőségéből, hogy jelenleg az EPP legerősebb pártja mi vagyunk.”

Bíró-Nagy András, a Policy Solutions politológusa és az MTA kutatója lapunknak adott interjúban március közepén elmagyarázta, miért védi az Európai Néppárt a Fideszt: „A csatlakozás óta eltelt időszakban a fideszes képviselők az esetek több mint 95 százalékában szavaztak együtt az Európai Néppárttal. (…) az Európai Néppárt adja a védőernyőt Orbán Viktor kormányzása fölé európai szinten. Azért nincs kitéve jelenleg az Orbán-kormány olyan erősségű támadásoknak, mint a lengyel kabinet, mert a lengyel kormánypárt nincs benne egyik nagy európai pártcsaládban sem, míg a Fidesz értékes tagja a Néppártnak, hiszen 12 képviselőt adnak. Sőt, ha a velük szimbiózisban élő határon túli magyar képviselőket is számítjuk, akkor még nagyobb és értékesebb csoportról beszélhetünk – akik tehát 95 százalékban nyomják a gombot a néppárti ukáznak megfelelően.”


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »