Európai hírű királyt adtunk a világnak

Európai hírű királyt adtunk a világnak

Az emlékévet Mátyás király trónra lépésének 560. és születésének 575. évfordulója alkalmából hirdette meg az év elején a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkársága.

Csibi Krisztina, a program lebonyolításáért felelős Magyarság Háza igazgatója elmondta, hogy az intézmény több szakmai szervezet segítségével koncertek, kiállítások, színházi előadások, mesemondó versenyek, tanulmányi vetélkedők, tudományos konferenciák, zarándoklatok, szabadtéri reneszánsz programok, öltözet-, fegyver-, étel- és italbemutatók, jótékonysági rendezvények során emlékezett meg a királyról.

Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója a levéltárban tartott rendezvényen bemutatta a Mátyás király-év emlékérmét. A különlegesen nagy méretű, ezüst- és színesfém érmét 20 000 és 2000 forint névértékben bocsájtotta ki a jegybank. Az ezüst- és a színesfém változat azonos érmeképpel rendelkezik, csak értékjelzésükben térnek el. Az emlékérmék motívumválasztásukkal Mátyás uralkodását komplexen mutatják be.

Az emlékévhez kapcsolódva elkészített, Merre járt Mátyás király? című internetes alkalmazásról Rácz György, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgató-helyettese elmondta, hogy ezzel a fiatalok számára is szórakoztató formában szeretnék megjeleníteni azokat a helyszíneket, amelyeket az uralkodó a történelmi források szerint biztosan felkeresett.

Hírdetés

A számítógépes alkalmazás Mátyás király és második felesége, Aragóniai Beatrix tartózkodási helyeit mutatja be a történelmi Magyarország térképén jelölve.
Az idei Mátyás király Emlékévhez kapcsolódva szervezte meg a Magyarországi Görögök Országos Önkormányzata, a Görög Szószólói Iroda és a Pro Patria Egyesület az „Európai sorsközösség a kereszténység védelmében” című konferenciát. Topuzidisz Dimitriszt, a görög önkormányzat szóvivője az InfoRádiónak egyebek között arról beszélt, hogy Mátyás korának nemzetiségi szakértőinek bevonásával hangzottak el előadások. Mások mellett Kriza Ildikó néprajzkutató beszélt a Mátyáshoz kapcsolódó mondákról, emlékekről, illetve arról, hogy Mátyás király uralkodása hogyan tükröződött a különböző néphagyományokban. A konferencia anyaga írásban is elérhető lesz néhány hónapon belül a Magyarországi Görögök Országos Önkormányzatának honlapján.

A Mátyás Király Emlékévhez kapcsolódva, a magyarországi nemzetiségek részvételével rendeztek konferenciát az Országházban. A programról Gaál Gergely, az emlékév tanácsadó testületének és a Pro Patria Egyesületnek az elnöke az InfoRádiónak elmondta, nemcsak a magyarok, hanem a környező népek körében is, a ruszinoktól kezdve egészen a görögökig él a Hunyadi család emlékezete. Mátyás király nagyon fiatalon, 15 évesen kezdte meg uralkodását, és miután a nagy törökverőként emlegetett Hunyadi János fia volt, mindenki azt várta tőle, hogy megszabadítja egész Európát az Oszmán Birodalomtól, ez azonban viszonylag korai halála – 47 éves volt, amikor meghalt – miatt nem sikerülhetett. A konferenciáról hang- és videofelvétel is készült, ami hamarosan elérhető lesz a Mátyás Király Emlékév honlapján.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »