„Európai Guantánamo” jöhet?

„Európai Guantánamo” jöhet?

Guantánamóhoz hasonló fogolytábort kellene építenie Franciaországnak egy képviselő szerint. Már azt is tudja, hol lehetne ezt elhelyezni.

Franciaországnak meg kellene építenie a saját, Guantánamo-szerű fogolytáborát – vetette fel egy francia képviselő, George Fenech a The Independent cikke szerint. Nem kispályás politikusról van szó: ő elnökli a terrorizmussal foglalkozó parlamenti bizottságot, egyébként pedig a Nicolas Sarkozy-féle Les Républicains (LR) párt tagja.

A Szíriában harcolók visszatérésétől tartanak

Fel kell készülni a terrorgyanús személyek áradatára – ezzel indokolja a képviselő javaslatát. Úgy látja, miután az Iszlám Állam visszaszorulóban van, tömegével érkezhetnek majd vissza Franciaországba a jelenleg Irakban és Szíriában harcoló zsoldosok. Fenech szerint egy fogolytábor megfelelő megoldás lenne arra, hogy a társadalomtól elkülönítsék a radikalizálódott személyeket.

Manuel Valls miniszterelnök még júliusban beszélt arról, hogy összesen 2147 francia állampolgár utazott Szíriába és Irakba harcolni, közülük pedig jelenleg több mint ezren még külföldön tartózkodhatnak. A kormányfő kiemelt 203 iszlamista szélsőségest, akik éppen visszatérőben vannak az országba.

Hírdetés

Az ötletadó tábort sem sikerült bezárni

Fenech úgy látja, a fogolytábor lehetne Île de Rén, amit egyébként a nyaralni vágyók is előszeretettel választanak úti céljukként. Az említett szigeten, Saint-Martin-de-Ré városában jelenleg is üzemel egy – meglehetősen lepukkant – börtön, az LR politikusa szerint ezt lehetne felújítani és átalakítani az új létesítménnyé.

A guantánamói létesítményben egyébként tartottak fogva hét francia állampolgárt, de mindannyiukat kiengedték 2005-ben. A Kubában berendezett fogolytábor célja elméletileg az volt, hogy a szeptember 11-ei amerikai terrortámadások után ott börtönözzék be a gyanús személyeket. Obama februárban azzal is magyarázta a bezárás szükségességét, hogy a központ nyilvánvalóan egyáltalán nem szolgálja a nemzetbiztonsági érdekeket, viszont több szervezet szerint is emberi jogokat sért. A leköszönő elnök egyébként már 2008-as kampányában beígérte a tábor bezárását, de hiába, ez még jelenleg sem tűnik biztosnak.

Francois Hollande egyébként úgy kommentálta Fenech ötletét: Franciaország nem az a hely, ahol törvényen kívül álló megőrzőközpontokat fognak létrehozni.

Mit tenne a francia szélsőjobboldal?

Ötletei egyébként nem csak Fenech-nek vannak: a szintén a Les Républicains-hez tartozó Nathalie Kosciusko-Morizet azt javasolta, tiltsák be a szalafizmust, a szunnita iszlám ultrakonzervatív, fundamentalista ágát. A Nemzeti Front képviselője, Marie-Christine Arnautu pedig egyenesen a halálbüntetés visszaállítását vetette fel. A Nemzeti Frontot vezető Marine Le Pen a nizzai terrortámadás után szintén azzal állt elő: be kellene zárni a szalafita mecseteket, továbbá meg kellene fosztani a terrorgyanús személyeket állampolgárságuktól.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »