Európai Bizottság: az uniós bővítés lesz a következő öt év legfontosabb feladata

Európai Bizottság: az uniós bővítés lesz a következő öt év legfontosabb feladata

Az Európai Unió bővítése lesz az Európai Bizottság következő öt évének legfontosabb feladata – hangsúlyozta Ursula von der Leyen, a bizottság elnöke pénteken Szarajevóban.

A tagjelölt országok előrelépése a csatlakozási folyamatban kizárólag azon fog múlni, milyen ütemben hajtják végre a szükséges reformintézkedéseket – tette hozzá.

Szarajevó és Brüsszel is az Európai Unió tagjaként képzeli el Bosznia-Hercegovinát – állapította meg.

Az ország 2016 februárjában nyújtotta be a tagság iránti kérelmét, a csatlakozási tárgyalások hivatalosan idén márciusban megkezdődhettek vele, mert az utóbbi években viszonylag jól haladt a szükséges reformintézkedések végrehajtásában – emlékeztetett.

Hírdetés

Azóta azonban jelentősebb előrelépés nem történt, mert az ország vezetése nem tud megállapodni a kulcsfontosságú reformintézkedések végrehajtásában. Még nagyon hosszú út és sok munka áll az ország előtt – figyelmeztetett.

Az október eleji áradások és földcsuszamlások okozta károkkal kapcsolatban a bizottsági elnök közölte: az Európai Unió 20 millió euró (8 milliárd forint) azonnal segélyt nyújt az országnak.

Von der Leyen még csütörtökön a legnagyobb kárt elszenvedő Jablanicában azt mondta: az EU segítségnyújtása az azonnali segéllyel nem ért véget, utána is segíti a károk felszámolását.

MTI/Felvidék.ma


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »