Európai bírálatok Romániának: keményen kritizálta az országban uralkodó állapotokat Manfred Weber

Európai bírálatok Romániának: keményen kritizálta az országban uralkodó állapotokat Manfred Weber

A korrupció elleni harcot és az igazságszolgáltatás helyzetét kérte számon Manfred Weber, az Európai Néppárt európai parlamenti frakciójának vezetője Viorica Dăncilă román kormányfőn Brüsszelben.
Keményen bírálta a romániai állapotokat Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti frakciójának vezetője azt követően, hogy a brüsszeli munkalátogatáson tartózkodó Viorica Dăncilă román miniszterelnökkel tárgyalt a belga fővárosban.

Weber a megbeszélést követően közzétett Twitter-üzenetében aggodalmának adott hangot a romániai helyzettel kapcsolatban.

„Az országban nyomás nehezedik a korrupció elleni harcra és a független igazságszolgáltatásra. Láttam, hogy nyáron Bukarestben a karhatalmi erők embereket vertek, ez őszintén elfogadhatatlan. A korrupció elleni küzdelem nem luxus, hanem abszolút szükségszerűség annak érdekében, hogy a polgárok és a gazdaság védelmet élvezzenek az állami visszaélésekkel szemben. Ezt kérjük a román kormánytól a folyamatok megváltoztatása érdekében. Mi az európai polgárokat képviseljük itt, és sohasem alkuszunk meg a jogállamiságot illetően” – szögezte le Weber.

A német politikus bírálata vélhetően nem független attól, hogy ő kíván pártcsaládja csúcsjelöltje lenni az EP elnöki tisztségéért zajló versenyben, valamint attól, hogy Romániát az EPP politikai ellenfelének számító pártcsaládokba tartozó szociálliberális koalíció irányítja.

Hírdetés

Viorica Dăncilă a jogállamiság romániai helyzetéről szóló októberi EP-vita kapcsán közölte, a kormány hajlandó tárgyalni az uniós intézmények képviselőivel. A találkozó kapcsán a bukaresti kormány közölte: továbbra is elkötelezett a demokratikus alapelvek és értékek mellett.
A miniszterelnök szerint az európai projekttel szemben álló kihívásokkal a tagállamok közötti szolidaritás, nem pedig újabb törésvonalak létrehozása révén lehet szembeszállni.
Ennek kapcsán Rovana Plumb uniós forrásokért felelős miniszter, aki szintén Brüsszelben tartózkodik, elmondta:

a miniszterelnök arról próbálja meggyőzni a brüsszeli illetékeseket, hogy nem indokolt egy Romániát elítélő határozat elfogadása.

A kormányfő Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége frakciójának vezetőjével, Udo Bullmannal is tárgyalt, akit a hivatalos közlemény szerint „a valós romániai helyzetről” tájékoztatott.

 Nem csupán Weber bírálta Romániát, hanem „baráti tűz” is érte a kormányt: Călin Popescu Tăriceanu, a kisebbik koalíciós párt Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) elnöke saját pártcsaládja, az ALDE illetékeseit próbálta győzködni arról, hogy indokolatlan Románia elmarasztalása. Matthijs van Miltenburg holland ALDE-s EP-képviselő azonban a találkozót követően arról írt: miután Tăriceanu azt állította, hogy a jogállamiság romániai hiányosságaiért „a párhuzamos állam” és titkosszolgálatok felelősek, feltette a kérdést: hogyan akarnak a korrupció és a csalás ellen, az ország fejlődése érdekében küzdeni, ám Tăriceanu nem válaszolt érdemben, csupán „füstbombákat eregetett”.

Viorica Dăncilă kétnapos látogatása során az EP-frakciók vezetőivel tárgyalt annak kapcsán, hogy az uniós törvényhozás október elején a jogállamiság romániai helyzetéről vitázik, majd a hónap végén szavaz is egy állásfoglalásról. A vita az erőszakba fulladt augusztus 10-i kormányellenes tüntetések témájában zajlik majd, de várhatóan szóba kerül a korrupcióellenes küzdelem és az igazságszolgáltatás működését szabályozó törvények módosításának ügye is. A vitát a Zöldek EP-frakciója kezdeményezte.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »