Európában Szlovákián kívül már csak egy országban érvényes a kötelező állami karantén

Európában Szlovákián kívül már csak egy országban érvényes a kötelező állami karantén

Nyitókép: TASR

Európában már csak Szlovákiában és Cipruson érvényes a repatriáns polgárok számára a kötelező állami karantén – hívta a fel a figyelmet az SaS képviselője, Radovan Kazda.

Szlovákiában van az egyik legszigorúbb intézkedés

A képviselő az európai országok kormányainak honlapjai alapján dolgozott ki egy elemzést, melyből kiderült, hogy Dániában, Hollandiában, Portugáliában és Nagy-Britanniában a házi karantén is csak javaslatként szerepel, míg Szlovákia az állami karanténjaival az egyik legszigorúbb óvintézkedéssel rendelkező országok közé tartozik.

Kazda elemzése szerint a kormányok leggyakoribb döntése az volt, hogy a külföldről hazatérő polgárok a saját választásuk alapján vonuljanak 14 napos ellenőrzött karanténba. A karantént így vagy otthon töltötték le, vagy egy másik címen, amint megadtak a hivataloknak. Amennyiben a külföldről hazatérő polgároknak a koronavírus-tesztjük negatív lett, elhagyhatták a karantént.

„A felgyűjtött információkból kiderült, hogy az EU-s országokon belül a külföldről hazatérő polgárok számára a kötelező karantén az állam által kijelölt karanténközpontokban csak Szlovákiára és Ciprusra érvényes. A kötelező állami karantént ugyan Ausztráliában, Jordániában és a világ más országaiban is alkalmazzák, de ezekben az országokban a karanténközpontok szerepét minőségi szállodák töltik be“

Hírdetés

– magyarázta a képviselő.

Az országok többsége önkéntes izolációba küldi a reptriánsokat

Kazda elemzése szerint azokban az európai országokban, ahol az országba való belépés után kötelező a karantén, az önkéntes izolációt vagy a lakhelyen, vagy a bejelentett tartózkodási helyen kell letölteni.

 „Kivételt képez Dánia, Hollandia, Portugália és Nagy-Britannia, ahol az otthoni karantént a kormány csupán javaslatként írja elő. Az olyan országokban, mint például Svájc, Svédország és Norvégia sem kötelező izolációról, sem javaslatról nincs szó, de ha mégis a karantén mellett döntenek, akkor annak is csak nagyon enyhe változatát érvényesítik“

– írta az SaS-es képviselő.

A kutatás részletes eredményei elérhetők itt.

Webnoviny.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »