Európában is népszerű lett a székelyek kezdeményezése

Európában is népszerű lett a székelyek kezdeményezése

SOKAN SPANYOLORSZÁGBÓL ÉS SVÉDORSZÁGBÓL ÍRTÁK ALÁ AZ ONLINE PETÍCIÓT

Egyre többen állnak a székely petíció mellé, az egyre több ismert és elismert művész, zenész és sportoló támogatásának is köszönhe­tően megszaporodtak az online térben leadott szignók.

Közben Kovács Ákos, Rudolf Péter és Majka után Geszti Péter és Bunyós Pityu is kiállt a székelyek ügye mellett.

Két nap alatt csaknem ezren csatlakoztak a székelyek kezdeményezéséhez, ráadásul

A változás szembetűnő, mert amióta július közepén újraindult az online aláírásgyűjtés, összesen alig több mint hatezer szignó érkezett a kezdeményezéshez. A támogatásokra pedig nagy szükség van, mert május 7-ig összegyűlt ugyan a szükséges, több mint egymillió aláírás, de csak Magyarországon, Romániában és Szlovákiában érték el a jogszabályban meghatározott limitet.

Hírdetés

A nemzetközi térben, főként Spanyolországban megnövekedett szavazatszámnak köze lehet ahhoz, hogy

A világhírű, háromszoros olimpiai bajnok sportoló félperces reklámfilmjében, angol nyelven – magyar felirattal – hívják fel a figyelmet arra, hogy az atléták, sportolók jellemzően négy évig készülnek egy-egy olimpiára, míg a katalánoknak 306 éve kell várniuk a szabadságukra. A reklámfilm végén feltűnik a kampány nemzetközi oldalának címe, a Signiteurope.com.

rövid reklámfilmben tudatta: fontosnak tartja a kezdeményezést, és a petíció aláírására buzdít mindenkit.

dalszövegíró, énekes, reklámszakember is, aki szerint minden kisebbség megérdemli, hogy ugyanolyan esélyei, lehetőségei legyenek, mint az őket körülvevő többségi társadalomnak. – A székelyeket is megilleti mindez, ami az összes többi európai kisebbséget, az, hogy ápolhassák a hagyományaikat, a kultúrájukat, a nyelvüket, és hogy ugyanolyan politikai jogaik legyenek, mint bármely más népnek – emelte ki Geszti Péter. Hozzátette:

Szavai szerint ezeknek a régióknak ugyanolyan támogatás és jog jár, mint a többségi nemzetrészeknek. Közben kiállt az aláírásgyűjtés mellett Bunyós Pityu is, a zenész kiemelte: ezt a kezdeményezést támogatnia kell mindenkinek.

Borsodi Attila / Magyar Nemzet


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »