Európában Eszéken halt meg a legtöbb ember a hőség miatt

Európában Eszéken halt meg a legtöbb ember a hőség miatt

A gyógyszertár épületének homlokzatán lévő kereszten lévő zöld LED-ek több napon keresztül egymás után 36 vagy 38 fokot mutatnak. 

Egy nyári kép, amely a legtöbb európai városban gyakori a déli órákban. Egyre nő azoknak a száma, akik számára a hőség már halálos.

A horvátországi Eszéken a leghalálosabb a forróság – derül ki a The Lancet című orvosi folyóiratban megjelent tanulmányból, amelyben a kutatók az elmúlt két évtizedben 854 városból készítettek statisztikát.

Európában tavaly mintegy 70 000 ember kapott halálos hőgutát a forró időjárás következtében. A The Lancet című szaklap statisztikái szerint a horvátországi Eszék városában volt a legmagasabb a 100 000 lakosra jutó halálesetek száma: 42. Ezzel Horvátország az első helyre került Európában.

Összehasonlításképpen: a Cseh Köztársaságban közel hatszor annyian halnak meg hidegben, mint hőségben – derül ki a Lancet című szaklapban megjelent tanulmányból. A 100 000 lakosra jutó évi 11 hőség okozta halálesettel Csehország a statisztikák végén áll.

Az Osztrák-Magyar Monarchia idejéből származó parkokkal teli Eszék a Dráva folyó partján fekszik, amely mintegy 20 kilométer után a Dunába ömlik. A város a Kopácsi rétre (Kopački Rit), Európa egyik legnagyobb vizes élőhelyére néz.

A kutatók szerint egy másik tényező a táplálkozás lehet és az ebből eredő magas vérnyomás. A tengerparton az emberek a mediterrán étrendet részesítik előnyben, amely halat, zöldségeket és bort tartalmaz, szemben a sertéshússal, burgonyával és sörrel. Eszék azonban nem tengerparti, és konyhája tele van zsíros ételekkel és tejszínnel.

Több a szúnyog, mint Burkina Fasóban

Hírdetés

A szúnyogok is hibásak lehetnek, mivel számos olyan betegséget hordozhatnak, amelyek legyengítik az emberi szervezetet, és fogékonyabbá teszik a súlyos hőséggel kapcsolatos problémákra.

Branimir Hackenberger, az Eszéki Egyetem biológusa, aki a rovarpopulációkat tanulmányozza, a lapnak kifejtette, hogy egy ember akár 300 csípést is magával vihet, ha egy órán át a Dráva partján ül.

Eszékben nyáron óránként több szúnyogtámadás történik, mint az afrikai Burkina Fasóban”

– magyarázta.

A Lancet című folyóirat tanulmányában közölt figyelmeztetésre reagálva a horvát egészségügyi minisztérium közölte, hogy „korai figyelmeztető rendszerrel és a hőség elleni védekezésre vonatkozó ajánlásokkal rendelkezik”.

Ez az El Niño időjárási jelenségnek a La Niña időjárási jelenségbe való átmenetét jelzi – közölte az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) szezonális előrejelzésében.

Következzen egy statisztika a Lancet felmérése alapján arról, hogyan alakult a hőség következtében elhunytak száma 100 ezer lakosra számítva egyes európai országokban:

 


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »