Európába költözne Afrika harmada

Európába költözne Afrika harmada

Afrika megállíthatatlan népességnövekedése veszélyezteti az európai társadalmakat, de az európai politikusok nem ismerik fel a migráció okozta demográfiai problémát – idézi Zsiday Viktor befektetési tanácsadót a Lokál.

Zsiday Viktor arra figyelmeztet Európa jövőjét népességi-gazdasági szempontból elemző blogbejegyzésében, hogy a hosszú távú gazdasági-társadalmi folyamatok egyik legfontosabb meghatározója a demográfia alakulása, mert ha annak jellemzői „pályára állnak”, utána már rendkívül nehéz változtatni a folyamatokon. A napilap kiemelte, hogy a befektetési tanácsadó szerint „Orbán Viktornak demográfiailag teljesen igaza volt évértékelőjében”.

A 2017-es évről ugyan egzakt adatok még nem állnak rendelkezésre, 2015–2016-ban több mint 2,5 millió bevándorló érkezett Európába, az ENSZ migrációs becslései szerint viszont Afrika népessége 2050-re megduplázódik, és a jelenlegi trendeket figyelembe véve minden harmadik afrikai gondolja úgy, hogy majd Európában találja meg boldogulását, hívta fel a figyelmet a Lokál munkatársa.

A probléma súlyosságát a szakembert idézve igyekezett nyomatékosítani a napilap szerzője. „Nigéria a világ harmadik legnépesebb országa lesz. Nyilvánvaló, hogy ha nem tudnak az afrikai országok nagyon gyorsan modernizálódni (és egyelőre szociokulturálisan nem nagyon látszik, hogy be tudnák járni a kínai, koreai vagy japán utat), akkor iszonyatos mennyiségű ember próbál jobb megélhetést keresni, méghozzá nyilván a »közeli« Európában” – írja Zsiday Viktor.

A befektetési tanácsadó hozzátette azt is: „… és ezt az európai társadalmak nem nagyon tudják és akarják kezelni majd. Amíg ezt a problémát az európai mainstream politikusok nem ismerik fel és el, addig az europopulista vonal egyre erősödik fog, teljesen jogosan.”


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »