Európa többé nem hisz az Egyesült Államoknak

Európa az utóbbi időben olyan krízisekkel került szembe, amelyek arra késztették, hogy átértékelje a saját értékeit és prioritásait – írja a Rusvesna. Európa korábban biztos volt benne, hogy az Egyesült Államok megvédi minden egyes helyzetben, de szembetalálkozva a migrációs problémával megértette, hogy az erőegyensúly már régen megváltozott és elkezdtek jelezni Oroszországnak a válságból való kijutás segítségkéréséért. Erről a német Die Welt írt.

A cikk szerzője, Michael Stürmer emlékeztet arra, hogy 1989-ben 5000 amerikai páncélos volt Európában, amelyek feladata a Szovjetunió erejének feltartóztatása és nyugati terjedésének megállítása. 2015-ben már csak 29 maradt belőlük. Az újságíró szerint az európai politikusok annyira inkompetensek a katonai kérdésekben, hogy csak összetévesztik a dolgokat. „Az inkonzisztenciát a nagyobb biztonsági rendszerrel, a kémkedést az ördöngösséggel, a megfélemlítést a katonai játszadozással” – írta Stürmer. Úgy gondolja, hogy Európa folyamatosan jeleket küld Oroszországnak, ami azt jelenti, hogy elvesztették a politikai egyensúly megértését és a biztos krízisellenes irányítóképességét.

Hírdetés

Írása szerint a Nyugat hosszú éveken át tévesen azt hitte, hogy a Kreml teljesen visszahúzódik és a 89-es dráma végérvényesen a nyugati demokrácia és gazdasági reformok győzelmét hozta, de az elmúlt évek eseményei a Krím-félszigeten és Ukrajnában teljesen szertefoszlatták ezt az illúziót. Oroszország a hibrid háborúkkal ellenőrzi, hogy mi az, amit még meg lehet szerezni. A Die Welt cikke szerint Európa számára Kijev csak Ukrajna fővárosa arany kupolákkal és belső ellentétekkel, de Moszkva számára nemcsak egy szomszédos ország, hanem egy olyan terület amely egybefonódik Oroszország közös történelmével és vallásával.

Rusvesna


Forrás:hunhir.info
Tovább a cikkre »