Európa Tanács: a magyar kormánynak fel kell hagynia a szexuális kisebbségekhez tartozók jogainak csorbításával

Európa Tanács: a magyar kormánynak fel kell hagynia a szexuális kisebbségekhez tartozók jogainak csorbításával

A magyar kormánynak fel kell hagynia az LMBT-közösséghez tartozók jogainak csorbításával és azzal, hogy jogaikat eszközként használja a közelgő választásokhoz – jelentette ki a strasbourgi székhelyű Európa Tanács emberi jogi biztosa csütörtökön.

Dunja Mijatović közleményében mélységesen sajnálatosnak nevezte, hogy a magyar kormány az országgyűlési választásokkal egy napon tart népszavazást – mint írta – a gyermekek szexuális irányultságával és nemi identitással kapcsolatos információkhoz való hozzáféréséről. Véleménye szerint ez a szexuális kisebbségekhez tartozók jogainak eszközként történő felhasználását jelenti.

Az emberi jogi biztos szerint kiábrándító, hogy a gyermekvédelmi törvény tévesen társítja a homoszexualitást a pedofíliával, és – szavai szerint – korlátozza a véleménynyilvánítás és az oktatás szabadságát.

Hírdetés

„Aggódom, hogy a javasolt népszavazás az LMBT-csoportokkal szemben kialakult sztereotípiákat, előítéleteket és gyűlöletet betonoz be, továbbá negatív hatással lesz jogaikra, biztonságukra és jólétükre azáltal, hogy kétértelmű és félrevezető kérdéseket tesz fel” – fogalmazott.

– húzta alá.

Kijelentette: a szexuális kisebbségekhez tartozók jogainak politikai célzatú manipulációja, valamint az emberi jogok megsértése, vagy figyelmen kívül hagyása egyre elterjedtebb Európában. A magyarországi népszavazás ennek az aggasztó tendenciának a feltűnő példája – tette hozzá az Európa Tanács emberi jogi biztosa.

(MTI)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »