Európa szent titkát Magyarország közelében őrzik

Európa szent titkát Magyarország közelében őrzik

Az Észak-Macedóniában élő ékszerészek már generációk óta őrzik annak az anyagnak a receptjét, amely nélkülözhetetlen a gyöngykészítésben.

Az Ohridi-tó partján található Ohrid városában élő két ékszerész család, a Talevek és a Filevek valami olyasmit mondhatnak el, amit senki más: az ő gyöngyeik csak és kizárólag természetes anyagokból készülnek – hallható a BBC videójában.

Kliment Talev ékszerész elmondása szerint a kagylóból készülő gyöngyök normál esetben tönkre mennének az izzadtságtól. Épp ezért

a gyöngyöket egy titkos recept alapján elkészített anyaggal vonják be, amelyet az Ohridi-tóban élő küszök pikkelyéből állítanak elő.

Hírdetés

A gyöngy mint ékszer a 60-as években vált divatossá és azóta nagyon sok európai hercegnő és királynő hordja előszeretettel, a legismertebb közülük II. Erzsébet.

Az egész 1924-ben kezdődött, amikor egy orosz migráns a hazájából menekülve Ohridban telepedett le.

Övé volt ugyanis a recept, amely alapján a mai napig készítik a gyöngybevonót. A formulát később megosztotta a város két ékszerész családjával, a Talevekkel és a Filevekkel. Ők azóta is szigorúan őrzik a titkot, amely apáról fiúra száll.

Bár sokan próbálták már hatalmas összegekért megvásárolni a receptet, a macedón ékszerészek szemében az szent és semmi pénzért nem adják ki a titkukat.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »