Európa rendkívüli vírushelyzetre készül

Európa rendkívüli vírushelyzetre készül

A koronavírus továbbterjedésének a megállítása élvez most prioritást az EU számára, amely egy 232 millió euró összegű segélycsomagot is elfogadott hétfőn a járvány elleni globális erőfeszítések támogatására. Közben a tagállamok már javában készülnek az olaszországihoz hasonlóan súlyos helyzetek kezelésére. Az MFOR.hu összeállítását szemlézzük.

– állította hétfőn a COVID-19-cel szembeni uniós szintű védekezésért felelős két uniós biztos.

– jelentette ki hétfőn Janez Lenarcic, a rendkívüli helyzetek kezeléséét és a humanitárius segítségnyújtásért felelős uniós biztos. Lenarcic és az egészségügyi biztosi teendőket ellátó ciprusi kollégája, Stella Kyriakidesz is méltatták az olasz hatóságok „gyors és professzionális válaszát” a fertőzések terjedésének megállítására, és fontosnak nevezték, hogy senki ne üljön fel a pániknak és a betegség gyors elterjedéséről szóló dezinformációknak.

Közvetlenül ugyan nem erősítették meg, de a két biztos célzásaiból nyilvánvalóvá vált, hogy

az olaszok által tett védőintézkedéseket korábban uniós szinten egyeztették, és a koronavírus más európai országokban való tömeges méretű elterjedése esetén hasonló intézkedések várhatók.

Ezeknek egyelőre nem képezi a részét egy uniós, illetve schengeni szintű határzárlat, vagy utazási korlátok bevezetése – derült ki a biztosok szavaiból, akik visszatérően arra emlékeztettek, hogy a nemzeti határok ellenőrzése, illetve a ki- és beutazás engedélyezése tagállami hatáskör.

Lenarcic szerint

ugyanakkor a tagállamnak bármilyen szigorító intézkedések esetén három feltételt kellene figyelembe venniük.

Hírdetés

Először is azt, hogy bármilyen intézkedésnek hiteles kockázatfelmérésen és tudományos véleményen kell alapulnia.

Másodszor, a tagállamokkal szemben elvárás, hogy a helyzet súlyosságával arányos lépéseket tegyenek.

Harmadszor: az intézkedéseket a szomszédokkal és az uniós partnerekkel össze kell hangolni, Unióként kell cselekedni.

Magától értetődően a határellenőrzések esetleges átmeneti visszaállítása során is ezt a három elvet kell szem előtt tartani.

A biztosok arra is emlékeztettek, hogy

a WHO jelenleg nem lát okot világméretű utazási és kereskedelmi korlátozások bevezetésére.

 – húzta alá Stella Kyriakidesz, hozzátéve, hogy az olaszországi helyzet aggodalomra ad okot. Közölte, hogy az ECDC jelenleg áttekinti egy nagyobb koronavírus-járvány kitörésére vonatkozó szükséghelyzeti terveket.

Az Európai Bizottság hétfőn egy új, 232 millió euró összegű segélycsomag elfogadását is bejelentette,

ami a vírusfertőzés terjedésének globális szintű megállítását és kezelését célozza. A segélycsomag a következő elemeket tartalmazza:


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »