Európa radioaktív hulladékégetőjévé válik Szlovákia?!

Európa radioaktív hulladékégetőjévé válik Szlovákia?!

POZSONY. Szlovákiának vélhetően az az ambíciója, hogy Európa radioaktív hulladékégetőjévé váljon – vélik egyesek az OžaNO-ban a sugárvédelemről elfogadott törvény alapján, amit megszavazott a parlament. A mozgalom meg akarja gátolni az idegen radioaktív anyagok Szlovákiában történő elégetését, s a vonatkozó tilalom bevezetése érdekében elektronikus petíciót indít.

"Tomáš Drucker „smeres“ egészségügyi miniszter e törvényből eltávolította azt a bekezdést, amellyel megvédhetnénk dolgozóinkat, illetve a radioaktív hulladék többi országból történő behozatala és feldolgozása során megszüntetnénk országunk fertőzésének a kockázatát“ – mondta el parlamenti sajtótájékoztatóján Marek Krajčí a jóváhagyott törvény kapcsán.

A cseheknek is égetünk

Rámutatott, hogy a 14 atomenergiát használó európai ország közül csak 4 rendelkezik saját hulladékégetővel, ám azok is csak a saját szemetüket égetik el. "Nemrég csupán Svédország volt hajlandó a csehek által termelt hulladék elégetésére. Immár három éve azonban már a nyugati szomszédaink szemetét is mi dolgozzuk fel. Úgy tűnik, egyedül Szlovákia ambíciója az, hogy Európa radioaktív hulladékégetőjévé váljon" – tette hozzá.

Krajčí szerint az atomenergia mennyisége az atomerőművek fokozatos leállítása miatt Európában egyre nagyobb lesz, s az ilyen hulladék elégetése és szállítása során több olyan kockázattal is számolni kell, amelyeknek fatális következményeik lehetnek. "Balesetveszély fenyeget a hamu hazaszállítása során is" – hívta fel a figyelmet Krajčí.

Igor Matovič OźaNO-elnök hangsúlyozta: az olyan modern és fejlett országok, mint amilyen Németország is, nem félnek nemet mondani az atomenergiára, miközben Szlovákia éppen az ellenkezőjét teszi: atomerőműveket épít, külföldi radioaktív hulladékot hoz be az országba, amit fel is dolgoz.

Hírdetés

A sugárveszély elleni védelemről szóló törvény rendezi a radioaktív anyagokkal és hulladékokkal történő bánásmódra vonatkozó követelményeket, s az érintett dolgozók, illetve a lakosság épületekben előforduló radonsugárzásával és az építőanyagokból származó sugárzással szembeni védelmére is megoldást talál. Ugyancsak foglalkozik a sugárzást mérő hálózat tevékenységével és a fizikai, illetve jogi személyek azon kötelezettségével, amelyek a radioaktív anyagokkal szembeni védelmet szolgálják. Továbbá a vonatkozó szabálysértéseket, a közigazgatási eljárásokat és szankciókat is taglalja.

Az egészségügyi tárca műhelyéből származó jogszabálynak kell helyettesítenie valamennyi sugárvédelemmel kapcsolatos, aktuális jogi előírást. A tárca azt a nemzetközi irányelv hazai alkalmazása miatt is dolgozta ki – írja az Aktuálne.sk internetes portál.

Zuzana Eliášová, a tárca szóvivője megemlítette, hogy az SZK Közegészségügyi Hivatala (ÚVZ) ezentúl majd nem adhatja ki a radioaktív hulladék szállítására vonatkozó engedélyt. E feladat átkerül a Nukleáris Felügyelethez (ÚJD) és a közlekedési minisztériumhoz, amelyek azzal korábban is foglalkoztak. Az efféle anyagok szállításával az a törvény foglalkozik, amely a sugárvédelemmel kapcsolatos követelményeket is meghatározza.

Ellenőrzött szállítás

"Ezenkívül a szállításra egy nemzetközi szerződés, a veszélyes dolgok nemzetközi közúti szállításáról szóló európai megállapodás is vonatkozik, amit a Szlovák Köztársaság 1993. január elsejei hatállyal írt alá" – egészítette ki. A szóvivő azt is elmondta: a vonatkozó engedéllyel rendelkező szubjektumnak be kell tartania a törvényben foglalt kötelességeket. Eliášová hozzátette: az illetékes közegészségügyi szervek a konkrét szállítás során ellenőrizhetik a sugárvédelmet.

"A radioaktív anyagok szállítását tehát ellenőrzik, s az csak akkor lehetséges, ha az illetékesek a nemzetközi előírások és ajánlások alapján betartják az egészség ionizáló sugárzással szembeni védelmét" – zárta tájékoztatását.


Forrás:hirek.sk
Tovább a cikkre »