Európa majdnem legvégén kullogunk

Európa majdnem legvégén kullogunk

A hazai munkabérek nyugat-európai fizetésekhez történő felzárkóztatását kezdeményezte Volner János jobbikos politikus az EU-csúcstalálkozót megelőző egyeztetésen a miniszterelnöknél, amelyet a politikus szerint Orbán Viktor elutasított. A témával kapcsolatban ezúttal Sarkadi Szabó Kornél elemzőt, a Shark Vision Kft. ügyvezetőjét kérdeztük.

Hírdetés

– A mai Magyarországon abban talán még mindenki egyetért, hogy több bért, magasabb, „jól megérdemelt” jövedelmet szeretne. Ám az ezt meghatározó tényezők realitásával, az állapotfelméréssel, a diagnózissal már óriási különbségek csúsznak a képalkotásba. Távlati célként valószínűleg hatalmas többséggel fogadja el a társadalom a német életszínvonal bérben, fizetésben mérhető oldalát, viszont a jelenlegi helyzetfelmérés eredményeit sem tisztázta az elit az országgal – szögezte le Sarkadi Szabó Kornél. Mint hozzátette, nem csak annak a gazdasági ténynek a sulykolása hiányzik, hogy Szlovákia a nettó, vagyis a kézhez kapott bérekben 30 százalékkal ver minket. Vagy hogy eredményben és árbevétel alapján nincs magyar cég a világ ezer legsikeresebb vállalata között, nincs magyar egyetem a világ ötszáz legjobb felsőoktatási intézményének rangsorában, s a gigászi állami erőfeszítés ellenére sincs magyar focista Európa ötszáz legértékesebb játékosa között. Azok az elemzések sem kapnak elég teret, amelyek arról szólnak, hogy valójában hol is tartunk. Az elemző szerint először azoknak a felméréseknek az eredményét kellene elfogadnunk, amelyek arra mutatnak rá, hogy mi, magyarok beszélünk szinte legkevésbé idegen nyelvet Európában. – Sőt, mi nézünk a legtöbbet tévét, de a kulturális programok aránya nálunk a legkisebb. Használunk ugyan netet, de főleg bulvártémák olvasására, a feltöltött saját tartalmak aránya nálunk a legalacsonyabb.

– Az oktatás színvonala minden nemzetközi összehasonlítás alapján folyamatosan romlik. Vagyis nyitottságban, tájékozódási képességben, az összefüggések értelmezésében és megértésében, valamint tudatosságban Európa majdnem legvégén kullogunk – állapította meg Sarkadi Szabó Kornél. Úgy látja, a politikai elit feladata és felelőssége lenne elsősorban rávilágítani ezekre az elszomorító tényekre, ahelyett hogy korrupt, oligarchikus berendezkedést és hűségpiramist építene. Ezután lehetne csak elkezdeni vitatkozni a különböző gazdaságpolitikai eszközök kiválasztásán. Ehhez azonban oszlopoknak kell ledőlni.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 10. 04.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »