Európa katasztrófába rohan

Európa katasztrófába rohan

Európa az európaiaké, Magyarország a magyar embereké kell, hogy maradjon – mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke az Észak-Magyarország szerdai számában megjelent interjújában.

Kövér László az interjúban a migrációs válsággal kapcsolatban elmondta: a migrációs hullám forrásai kiapadhatatlanoknak tűnnek, és még ha viszonylag gyorsan rendeződne is a közel-keleti válság, ott van Afrika a maga óriási népességrobbanásával és a klimatikus kilátásaival.

Ezzel a politikával Európa katasztrófába rohan

A helyzet tartósan rosszabbodni fog, s Európa, ha azt folytatja, amit eddig tett, a katasztrófába rohan – vélekedett a házelnök.

Hozzátette ugyanakkor, van némi esélye annak, hogy fordulat álljon be Németország és az unió migrációs politikájában, aminek egyik eredménye lehet a külső határok védelme és a migráció uniós határokon kívül történő megállításának elsődlegessége.

Kövér László az elvándorlást súlyos gondnak, nagy veszteségnek nevezte – akkor is az, ha ezzel a jelenséggel Magyarország nem áll egyedül Európában: volt szocialista országok közül még itt a legkisebb a gond, Litvániából 1990 óta 825 ezer ember vándorolt ki, ami a lakosság egyharmada. A bolgár népességből két és fél millió ember dolgozik külföldön, míg otthon ennél kevesebb munkavállaló van, kétmillió-kétszázezer – hangsúlyozta.

Azokat a családokat támogatjuk, ahol a gyermekek felnevelésének minden feltétele megvan

Ameddig ez így marad – fűzte hozzá -, addig a saját eszközökkel kell megpróbálni változtatni a folyamatokon: a családtámogatási rendszeren keresztül ösztönözni a gyermekvállalást, a versenyképesség jelentette korlátokig ösztönözni a jövedelmek növekedését, és minden eszközzel erősíteni a fiatal generációkban a haza, a nemzet és a saját szüleik iránti felelősségvállalást.

Hírdetés

A népességfogyással kapcsolatban is sokat tesz a kormány, hat éve radikálisan fordított a családpolitika irányán, megpróbálja az erőforrásait koncentrálni a népesedéspolitikára, akár adókedvezmények, akár támogatások vagy munkaerőpiaci könnyítések formájában – sorolta.

Hangsúlyozta, hogy a kormány nem általában a gyermekvállalást kívánja ösztönözni, hanem azon családokat szeretné jobban támogatni, ahol a gyermekek felnevelésének minden szellemi és anyagi feltétele megvan, illetve segíteni akarnak azoknak, akiknél ez még nincs meg, de készek ezt felépíteni.

Az oktatással kapcsolatban gondban vagyunk

Kövér László szerint az oktatással kapcsolatban „gondban vagyunk”, mert a hetvenes évektől kezdve erőltetett reformok és a kilencvenes évek utáni „dobjuk a gyeplőt a lovak közé” jegyében bevezetett liberális oktatáspolitika egymásra rétegződő következményei ütköznek most a megváltozott világ új kihívásaival.

A mostani viták szerinte részletkérdésekről szólnak: például a pedagógusok kötelező óraszámáról, a diákok vélt vagy valós leterheltségéről, az okostáblák előnyeiről, a természettudományos és a humán tárgyak közötti arányokról és a tankötelezettség korhatáráról. Közben az alapvető kérdés, amire választ kell találnunk, s amiből minden más következik, az az, hogy mire való az oktatás, mit akarunk elérni az oktatáson keresztül – tette hozzá.

Szomszédaink közül Romániával a legproblematikusabb a viszony

A parlament elnöke a határon túli magyarokkal kapcsolatban kijelentette, a világban formálódó új kihívások egyértelművé teszik: egymásra vagyunk utalva szomszédainkkal, és ezen felismerés fényében előbb-utóbb az utódállamok minden politikusának be kell látnia, hogy őrültség a nemzeti önazonosságukhoz ragaszkodó, de „a szülőföldjük fölött impériumot gyakorló államhoz lojális magyarokat” nemzetbiztonsági fenyegetésnek tekinteni.

Megjegyezte, hogy Romániával a legproblematikusabb a viszony, mert 2012 óta felerősödtek a magyarellenes hangok. A kisebbségi jogok korlátozása egyre erőteljesebben érvényesül, és az állami politika rangjára emelkedett, ideértve az igazságszolgáltatást is.

Kérdésre válaszolva elmondta azt is, hogy az a pusztítás, amit a huszadik század végzett az európai kultúra keresztény alapjaiban, a kommunizmus, a liberalizmus dúlása olyan mértékű, hogy mindent visszaépíteni már nem lehetséges.

A politika nem kényszeríthet, a legtöbb, amit elérhet, hogy egy vallásos ember – de akár egy nagycsaládos – ne egy szánandó, megmosolyogtató csodabogár legyen a közvélekedés szemében, hanem pozitív példa– tette hozzá Kövér László az egyházakkal kapcsolatban.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »