Európa jövőjéről szóló vita helyett nemzetállamok elleni hadjárattá silányult a sokat ígérő konferencia

Európa jövőjéről szóló vita helyett nemzetállamok elleni hadjárattá silányult a sokat ígérő konferencia

Az Európai Unió az saját maga előtt kihívásokat felismerve egy Európa Jövőj Konferencia nevű közös vitát hívott életre az EU jövőjét illető kérdések kifejtéséhez. A szándék a gyakorlatban azonban úgy néz ki, hogy a liberálisok elmondták, hogyan kell kinéznie az EU-nak, és pont. A jobboldali és konzervatív pártok és szervezetek kivonultak a konferenciáról.

Szombaton az EU “megújítására” összehívott szombati, Strasbourgban zajló ülésen, amelyen uniós intézmények, a nemzeti parlamentek képviselő, valamint polgári testületek képviselői vettek részt – több mint 300 javaslatból álló integrációs tervezetet írtak alá.

A konferencia elvileg az EU jövőjéről szóló két szöges ellentétben álló elképzelés ütköztetését és megvitatását szolgálta volna. Ehelyett olyan javaslatokat tett asztalra konszenzus nélkül, mint

Hírdetés

tagállami vétók eltörlése, az Európai Parlament jogalkotási hatáskörében kibővítése, a klímapolitikai befektetések finanszírozása, “közös fegyveres erők” létrehozásának elindítása és a 2018-2019-ben sokat emlegett transznacionális szavazólisták létrehozása, ami alapjaiban rajzolná át az EP-ben az erőviszonyokat – a kisebb és újabb tagállamok egyértelmű hátrányára.

Nagy port kavart az a javaslat is, hogy egy új uniós tag felvételéhez nem kelljen konszenzusos döntés a tagállamok részéről.

A tervekből nyilván semmi sem valósulhat meg, ha a tagállamok ne bólintanak rá. Mivel saját jogkörük megnyirbálásáról és az Európai Egyesült Államok létrehozására irányuló szándékokról van szó, a legtöbb tagállam nem támogatná. A liberális mainstream azonban ismét asztalra tett egy bármikor előhúzható hivatkozási alapot.

Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »