Európa: jönnek a magyarok

Európa: jönnek a magyarok

Keresztben átszelte Franciaországot Bernd Storck csapata, a keleti partról a nyugatira költözött, ahol ma este lejátssza első mérkőzését a futball-Eb-n. A szurkolók nagy része megérkezett Bordeaux-ba, voltak, akiket Velencében várakoztattak.

A napfényes Riviéráról, a tourettes-i golfparadicsomból az esős és viharos, szélfútta Bordeaux-ba tette át a székhelyét a magyar válogatott. A nyolcszáz kilométeres távolságot repülővel tette meg a hazai kontingens, a vasárnapi edzésen megsérült Kádár Tamás is helyet foglalt a fedélzeten. Gera Zoltán kivételével senkinek sem lehetett vidám vasárnapja, Kádár mellett Lovrencsics Gergő is megsérült, ő kihagyja az osztrákok elleni párharcot. Két emberünk kidőlt, pedig még egy meccset sem játszottunk az Eb-n. Ez példátlan!

Harminc évet kell visszamennünk az időben, amikor hasonló sokk érte a válogatottat, azzal a nagy különbséggel, hogy Nyilasi Tibor, az akkori sztárjátékosunk, az európai ezüstcipős klasszis még a torna előtt sérült meg, és Mezey György nem nevezte a világbajnokságra. A Károlyi Mihály utcai Erzsébet Szálló előtt nem engedte a kapitány felszállni az ausztriai edzőtáborba tartó csapatbuszra. Kádár Tamás és Lovrencsics Gergő nem mérhető Nyilasi Tiborhoz, de legalább olyan fontos alkatrésze a mai magyar válogatottnak, mint egykor az ezüstcipős kedvenc.

Velencében rostokolt a szurkolói konvoj

Bordeaux-t idő közben ellepték a magyarok, a Gironde megyei város főbb nevezetessége előtt fotózkodtak a szurkolók. Már aki eljutott odáig… Milánó közelében megállítottak és feltartóztattak négy buszt, amelyek magyar szurkolókat szállítottak. A szurkolói konvoj utasait egy velencei benzinkút kifosztásával gyanúsítják a hatóságok. Lapzártánkkor még nem lehetett tudni, meddig tart az ellenőrzés, és mikor indulhattak tovább.

A Quinconces tér parkjában a város két híres szülöttének, Michel de Montaigne-nak és Montesquieu-nek a szobrai előtt fedeztünk fel lelkes utazókat. Előbbi a város polgármestere is volt 1581 és 1585 között, s róla, a francia esszéírás nagymesteréről írták a francia irodalomtörténészek, hogy az „erkölcsben a mértéktartást keresi”. A mértéktartás ezúttal nem jellemző a Bordeaux-ba látogató magyarokra. A futballturizmus szükséges velejárója az alkoholfogyasztás – ki csodálkozik azon, hogy mámorban úszó magyarok lepték el a várost?

Hírdetés

Lang az Eb elviselhetetlen könnyűségéről

Az Európa-bajnokság hivatalos műsorfüzete bemutatja a résztvevőket. Kiderül belőle, hogy Dzsudzsák Balázs lövéseit blokkolták legtöbbször a selejtezők során, a magyar csapatkapitány 14 kísérlettel vezeti a rangsort. A magyarokkal kapcsolatban a legemlékezetesebb pillanatok között jegyzik a franciák 1964-es legyőzését, akkor 3-1-es fölénnyel nyertünk a franciák ellen Baróti Lajos vezetésével. Ha ilyen viharos sikerre most nincs is kilátás, a két sérült ellenére az önbizalom a helyén van. Dzsudzsák Balázs jókedvűen nevetgélt a mérkőzés előtti utolsó hivatalos sajtótájékoztatón, ahol már nem illik kiadnia magát egy futballistának. A magyar csapatkapitány a tájékoztatón ezúttal nem ígért semmit, csak annyit, nem akar csalódást okozni a szurkolóknak. Lang Ádám az „Eb elviselhetetlen könnyűségéről” értekezett: a fehérvári védő nem érez nyomást, pluszterhet a csapaton. Ki akarja élvezni a részvétel minden pillanatát.

Bernd Storck szövetségi kapitányon nyoma sem volt a feszültségnek, vagy ha volt is, azt elegánsan leplezte. Kijelentette: mindenképpen gólt akarnak rúgni az osztrákok ellen. Alapesetben természetes, ha a kapitány ambiciózus, pedig az esélytelenek nyugalmával készül a csapata. A lényeg: ma este Európa-bajnokságon játszhat a magyar válogatott. 44 év után először.

A magyar–osztrák összecsapás ma 18 órakor a francia Clément Turpin sípjelére kezdődik Bordeaux-ban, melyet az M4 élőben közvetít. Az előzetesen megadott kezdőcsapatok a következők:

Magyarország: Király – Fiola , Guzmics , Lang, Kádár (Korhut) – Pintér, Nagy – Dzsudzsák, Kleinheisler, Németh – Szalai.

Ausztria: Almer – Klein, Dragovic, Hinteregger, Fuchs – Ilsanker, Alaba – Baumgartlinger, Junuzovic, Harnik – Arnautovic.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 06. 14.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »