Európa gőzerővel készül a brexitkáoszra

Európa gőzerővel készül a brexitkáoszra

Franciaország, Belgium és Hollandia is az utolsó simításokat végzi az alku nélküli brexit esetén életbe lépő vészforgatókönyveken. Épülnek a forgalmi dugók esetén használatos parkolók, leállósávok, a franciák pedig arról határoztak, hogy bizonytalan ideig a London és Párizs között közlekedő vonatokon történik a vámellenőrzés.

Vasárnap valóban kritikus, feltehetőleg az utolsó huszonnégy órájukhoz érkeztek a brexittárgyalások, miután az Európai Parlament részéről a héten jelezték: ha nem sikerül ma éjfélig tető alá hozni a megállapodást az EU és a szigetország jövőbeli kapcsolatairól, a testületnek egyszerűen nem marad ideje ratifikálni azt. Márpedig az illetékes szakbizottságokban, illetve az EP egészében is vitára, majd szavazásra kellene bocsátani az alkut, amit az uniós parlament nem lenne hajlandó sebtében megtenni.

Annyi mindenesetre bizonyos, hogy két hét múlva alapjaiban megváltoznak a brit–uniós kapcsolatok, így Európa-szerte elkezdtek készülni a – megállapodás nélküli – brexit hatásaira. A brit és francia hatóságok az elmúlt hetekben intenzív tárgyalásokat folytattak annak érdekében, hogy minél kisebb torlódás alakuljon ki a közös határszakaszokon.

Hírdetés

Párizsnak muszáj volt a vonatokon történő ellenőrzések mellett döntenie, legalábbis addig, amíg bilaterálisan nem egyeznek meg a britekkel a vámszabályokról – ezt Olivier Dussopt vámügyekért is felelős francia miniszter mondta a londoni lapnak, amely csípősen meg is jegyezte: a két országnak négy éve lett volna ennél hatékonyabb forgatókönyveket kidolgozni.

A belga sajtó szombaton arról cikkezett, hogy az északi, a brit szigetekhez közel első országrészben hatalmas parkolókat kezdtek kialakítani, ahol a kamionok és teherautók állomásoznak majd. A cél, hogy az esetleges vámszabályok, új bürokratikus megoldások miatt ne bénuljon meg az országrész közlekedése, legyen hol pihentetni a szállítmányozókat.

Zeebrugge kikötőváros közelében az utolsó utáni pillanatban álltak neki egy leállósáv építésének: itt azok a kamionosok állhatnak majd félre, akik nem végezték el a megfelelő, brexit utáni papírmunkát a szigetország felé történő továbbhaladáshoz.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »