Európa földgázellátása a korrupt ukrán rendszer miatt veszélyben

Európa földgázellátása a korrupt ukrán rendszer miatt veszélyben

DEUTSCHE WIRTSCHAFTS NACHRICHTEN

Ukrajna beteg csővezetékrendszere veszélyezteti a gázszállítást Európába

Igor Naszalik  ukrán energiaügyi miniszter bevallotta, hogy országa hamarosan nem lesz abban a helyzetben, hogy biztosítsa a földgáz továbbítását Európába, mivel földgáz szállító rendszerének állapota rossz. Ez ahhoz vezethet, hogy Ukrajna elveszíti szerepét Európa legfontosabb földgáztovábbító országaként. Naszalik a Naftogazt, az állami  kőolaj és földgáztársaságát hibáztatta, amiért az csak késlekedve fektet be a földgáztovábbító rendszerbe. Az Európába továbbításról gondoskodó Naftogaz-Gazprom szerződés 2019-ben jár le.

Hírdetés

Alternatívaként építette ki Oroszország Németországgal az Északi Áramlat 1-et. Ehhez további csővezetéket terveznek Északi áramlat 2 néven. Csakhogy ez most veszélybe került a legfrissebb amerikai Oroszország elleni szankciók miatt. Ukrajnát kerülne el szintén a Török Áramlat, de azt is veszélyezteti az amerikai szankció.

2009-ben Ukrajna, az Európai Bizottság, az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD), az Európai Befektetési Bank (EIB) és a Világbank közös nyilatkozatot adott ki az ukrán földgázvezeték rendszer korszerűsítéséről. A befektetési program értéke 3,2 milliárd dollár.

Csakhogy a vállalkozás nehezen alakul. A konszern ugyanis nyakig korrupt.

Csakhogy a vállalkozás nehezen alakul. A konszern ugyanis nyakig korrupt.

Megosztás:


Forrás:lovasistvan.hu
Tovább a cikkre »