Európa egyik legmodernebb radarhálózata jött létre Magyarországon

Európa egyik legmodernebb radarhálózata jött létre Magyarországon

Európa egyik legmodernebb radarhálózata jött létre a Hármashegyen megvalósult fejlesztésnek köszönhetően – jelentette ki Nagy István a beruházás átadásán Hosszúhetényben, csütörtökön, amelyről az Agrárminisztérium közleményben tájékoztatta az MTI-t.

Az agrárminiszter arra hívta fel a figyelmet, hogy az agráriumnak is szembe kell néznie az éghajlatváltozással összefüggő kihívásokkal, a káreseményeket okozó időjárási helyzetekre pedig minél hatékonyabban és minél gyorsabban kell reagálnunk.

„Ezért döntöttünk úgy, hogy szükség van egy országos talajgenerátoros jégeső-elhárítási rendszer kiépítésére” – mutatott rá. Ismertette: teljes országos lefedettségének köszönhetően nemcsak a gazdákat védi a fizikai-anyagi károktól, hanem a lakóépületeket, ingatlanokat, gépjárműveket, házi kiskerteket is.

Hírdetés

Kifejtette, a jégkárenyhítési meteorológiai feladatok ellátásának elengedhetetlen eszközei az időjárási radarok. A veszélyjelzés és a tavi viharjelzés kiszolgálására az OMSZ megfelelő radarhálózattal rendelkezett, ugyanakkor az országos léptékű jégkárenyhítő rendszert tekintve a hálózat nem szolgáltatott egyenrangú adatokat. Ezért vált szükségessé egy dél-magyarországi időjárási radar beszerzése – emelte ki a tárcavezető.

Nagy István hangsúlyozta: a beruházás megvalósításához három párhuzamos feladat elvégzésére volt szükség.

A miniszter szerint jó látni azt az állomásról állomásra megvalósuló fejlesztési folyamatot, amit az OMSZ valósított meg az elmúlt időszakban.

(MTI/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »