Eurómilliárdok sáskatenyésztésre: az EB jutalmazná Mutti őrületét, mivel az épeszűeket nem tudják büntetni

Több milliárd euró támogatást fizetne a brüsszeli Európai Bizottság Németországnak a "menekültek" befogadásáért – írta pénteken a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című német lap.

A brüsszeli tervek alapján Németország 4,5 milliárd euró (1440 milliárd forint) támogatáshoz juthat az Európai Unió (EU) 2021-ben kezdődő hétéves költségvetési ciklusában a kontinensfoglalók befogadásáért.

"Itt még nem tartunk" – kommentálta a lapértesülést Steffen Seibert német kormányszóvivő pénteki berlini tájékoztatóján. Kérdésre válaszolva kifejtette, hogy az esetleges támogatás a bizottság költségvetési javaslatáról folytatott igen nehéz tárgyalások eredményétől függ.

Az EU statisztikai hivatalának (Eurostat) adatai szerint 2013 és 2017 között nagyjából 1,7 millió nem EU-s állampolgár telepedett meg Németországban, legnagyobb részük 2015-ben érkezett.

A FAZ kiemelte, hogy a társállamok ellenállása miatt elbukott Angela Merkel német kancellár azon törekvése, hogy az uniós támogatások csökkentésével büntessék a menekültválság kezelésében nem együttműködő tagországokat. Az a felvetés viszont támogatásra talált Brüsszelben, hogy ha büntetés nincs is, akkor legalább támogassák a legnagyobb terheket viselő országokat.

Hírdetés

A strukturális alapokból járó összeg egyharmada a jöttmentek miatt járna

A bizottság elképzelése szerint a támogatást a strukturális – szerkezetátalakítási – és beruházási alapokból fizetnék ki. A büntetésre vonatkozó eredeti német javaslatban is ezek az alapok szerepeltek.

A mezőgazdasági támogatásokkal együtt az EU költségvetésének 80 százalékát kitevő strukturális és beruházási alapok forrásainak felhasználásában eddig nem volt szempont a migráció, a pénzt a gazdasági teljesítmény, valamint a munkaerőpiaci és a demográfiai adatok alapján osztották szét a tagállamok között.

A bizottság terve alapján viszonylag alacsony lenne a migráció következményeinek kezelésére elkülönített források aránya, Németország viszont kiugróan nagy mértékben profitálna az újításból. A hétéves ciklus egészét tekintve Németországnak 15,7 milliárd euró járna ezekből az alapokból, a pénz majdnem egyharmadát a menekültek támogatása révén szerezné meg – írta a FAZ.

Németország így is mintegy 20 százalékkal kevesebb támogatáshoz jutna a strukturális és beruházási alapokból, mint a 2014-2020-as ciklusban megítélt 19,8 milliárd euró. A bizottság indoklása szerint a csökkenés oka a Brexit, az egyik legnagyobb nettó befizető, Nagy-Britannia távozása a közösségből. Azonban a "menekültek" befogadásáért kilátásba helyezett összegek nélkül Németország még nagyobb, csaknem 50 százalékos veszteséget szenvedne el.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »